Roos Dyson wint titel ‘Hippisch docent/instructeur van het jaar’

Date

Tijdens het KNHS Instructeurscongres op Horse Event is docent Roos Dyson vandaag uitgeroepen tot ‘Hippisch docent/instructeur van het jaar’. Roos is al zo’n 5 jaar docent van de opleiding ‘Houding en zit – de sleutel tot succes’ bij Aeres Training Centre Barneveld. 

De verkiezing

De KNHS zegt over de verkiezing: “een goede instructeur of docent is goud waard! Zij leggen de basis voor goed paardrijden. Dit is niet alleen prettig voor de ruiter, maar het paard heeft hier ook baat bij. Een goede combinatie draagt bij aan het positieve imago van de paardensport. Een belangrijke taak dus en daarom vinden we het belangrijk om goede instructeurs in het zonnetje te zetten via de verkiezing van de ‘Hippisch instructeur/docent van het jaar’.”

 

 

De jury

De jury bestond uit: Gonneke Leereveld – Directeur ManageMind Group en Equine Support (voorzitter), Johan Folmer – voormalig teamleider Onderwijszaken Aeres en Adelinde Cornelissen – Olympische dressuurruiter en trainer. Brigitte Bonnet, coördinator van de hippische sector bij Aeres Training Centre Barneveld heeft docent/instructeur Roos Dyson voorgedragen als kandidaat. Op basis van de informatie die is aangeleverd bij de kandidaatstelling, werd er door de jury een selectie gemaakt. De drie best beoordeelde kandidaten zijn in een persoonlijk gesprek getoetst op hun kennis en vaardigheden.

 De criteria
De jury beoordeelde de genomineerden aan de hand van de volgende criteria: 

  • Is instructeur of trainer met een KNHS/ORUN erkend diploma of is docent bij een, door de overheid erkende, MBO of HBO opleiding of bij een KNHS/ORUN erkende opleiding.
  • Passie voor het vak;
  • Kennis en kunde van het paard, de paardensport en/of de paardensector;
  • Het vermogen om studenten/leerlingen te inspireren en te motiveren, didactisch inzicht;
  • Stelt zich open voor innovatieve ontwikkelingen in de hippische educatie;
  • Een visie op hippisch onderwijs en aandacht voor kwaliteitsverbetering;
  • Toont initiatieven tot persoonlijke ontwikkeling;
  • Is werkzaam bij een door de overheid erkende MBO of HBO opleiding of bij een KNHS/ORUN erkende opleiding.

De prijs

Winnaar Roos Dyson ontving de ‘HIP Award’, alsmede een bedrag van € 1.000, dat in overleg met Stichting HIP kan worden besteed aan een vervolgopleiding, stage of andere activiteit die ten goede komt aan de kennisverbreding of persoonlijke ontwikkeling van de winnende docent/instructeur. 

Roos Dyson Winnaar Hippisch instructeur 2022

Over Roos Dyson

Roos Dyson heeft de 4- jarige opleiding Paardensport in Deurne succesvol afgerond. Daarnaast is ze gediplomeerd zitcoach en heeft ze haar eigen bedrijf. Hier geeft ze veel privélessen en clinics in binnen- en buitenland. Roos rijdt van jongs af aan, heeft altijd in de paarden gewerkt en kan zich een leven zonder paarden niet voorstellen. In haar jongere jaren heeft ze veel jonge springpaarden opgeleid, tegenwoordig komt ze met haar twee eigen paarden uit in de Prix St. Georges dressuur. In het jaar dat ze haar eigen bedrijf begon (2009), is Roos zich gaan specialiseren in houding en zit. ‘Twee happy athletes graag’ is haar motto. Haar ideaal: blije paarden krijgen door van de ruiters betere atleten te maken. Een functionele zit kan iedereen leren, volgens Roos. Of zoals ze zegt: ‘Perfect paardrijden kan niemand, maar beter paardrijden, dat kan iedereen!"

 Trots
Aeres Barneveld is trots dat een professional als Roos Dyson haar kennis kan doorgeven aan de cursisten van Aeres Training Centre Barneveld. Ze leert volwassen cursisten tijdens de opleiding ‘Houding en zit – de sleutel tot succes’ en het vervolg ‘Houding en Zit- optimalisatie’ een manier van rijden die zorgt voor minder blessures, pijn of ongemak bij hun paard en bij henzelf. Kennis van biomechanica (het bestuderen van bewegingen van levende wezens) is een belangrijk onderdeel van deze leerlijn. Hiervoor wordt onder andere gebruikgemaakt van de ‘Correct Seat S(t)imulator’: Joker en de ‘Balance Coach’, de rijsimulatoren die dit jaar op Horse Event voor een grote bezoekersstroom zorgden op de stand van Aeres Barneveld.

 Ook les van Roos Dyson?
Wil je zelf ook leren hoe een betere houding en zit kan leiden tot blije(re) paarden en verbetering van je eigen rijvaardigheid? Bekijk dan de Houding en zit leerlijn van Aeres Training Centre Barneveld en schrijf je in. De cursus Houding en zit De sleutel tot succes is met 18 punten geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij dieren (NVFD). De verdiepende cursus Houding en zit optimalisatie is geaccrediteerd met 12 punten. Bij elkaar haal je dus 30 accreditatiepunten met deze leerlijn. Je hoeft overigens geen paard mee te nemen: tijdens deze leerlijn maak je gebruik van onze eigen goed opgeleide schoolpaarden.

Meer informatie: 

Partners van Aeres Training Centre Barneveld