Besluit houders van dieren

Werk je met dieren en wil jij het certificaat Besluit houders van dieren voor de desbetreffende diersoort behalen? Het is per 2020 door de overheid verplicht gesteld om je Besluit houders van dieren te halen voor de diersoort(en) voordat je een onderneming opstart. Met een Vakbekwaamheidsbewijs op zak, kun je aantonen dat je voldoet aan het Besluit Houders van Dieren. Het halen van dit bewijs is vanaf juli 2014 verplicht voor iedereen die bedrijfsmatig met dieren werkt. Dit geldt onder andere voor fokkers, groothandels, tuincentra met dierenafdeling, kinderboerderijen, dierenwinkels en -speciaalzaken. Er moet minimaal dagelijks een medewerker aanwezig zijn die in het bezit is van het vakbekwaamheidsbewijs van de betreffende diergroep. Bij Aeres Training Centre Barneveld bieden wij diverse cursussen op het gebied van Besluit houders van dieren, namelijk:

Kom naar onze open dagen in Barneveld

Dáárom Aeres Training Centre Barneveld

  • Meer dan 125 cursussen en opleidingen
  • Leren tussen ruim 2000 dieren
  • Groene campus van 75 hectare
  • Dé dierenspecialist van Nederland
  • Door de overheid erkend leerinstituut

Voor welke opleiding(en) jij kiest is afhankelijk van jouw werkveld. Iedereen die bedrijfsmatig huisdieren verkoopt, aflevert, opvangt of fokt, moet kunnen aantonen dat hij of zij vakbekwaam is. Was je aantoonbaar actief als ondernemer vóór 1 juli 2015 en werk je met herpeten, overige zoogdieren, vissen of vogels? Dan raden we je aan om je nu in te schrijven voor de opleidingen die bij jouw werkveld passen.

Cursussen die binnenkort starten

Ondernemer asiel, pension, cattery en kennel

Wil jij ondernemer worden en een dierenasiel, cattery of kennel beginnen? Volg de opleiding Ondernemer asiel, pension, cattery en kennel en haal het Vakbekwaamheidsbewijs. Voor deze opleiding heb je geen specifieke vooropleiding nodig. De opleiding bestaat uit 11 lesdagen waarin zowel theorie als praktijk aan bod komt. Je krijgt inzicht in het opzetten en runnen van je eigen dierenpension. Wanneer je het examen succesvol hebt afgelegd, voldoe je aan de wettelijke eisen van het Besluit houders van dieren. Lees verder voor de hele opleiding omschrijving en meld je aan!

Vakbekwaam houder van herpeten

De opleiding Vakbekwaam houder van herpeten is geschikt voor iedereen die reptielen en/of amfibieën opvangt, fokt en/of verhandelt. Als bestaande ondernemer heb je tot 2020 de tijd om dit bewijs te halen. Wil je een bedrijf starten met deze activiteiten, dan is het belangrijk te weten dat je in het bezit moet zijn van een vakbekwaamheidsbewijs. De opleiding bestaat uit vier lesdagen, een praktijk- en vaardigheidsexamen en wordt gegeven op mbo-niveau 4. Ben je geslaagd, dan krijg je het vakbekwaamheidsbewijs voor het bedrijfsmatig houden van reptielen en/of amfibieën. Je voldoet aan Besluit Houders van dieren dat per 1 juli 2014 wettelijk verplicht is. Lees verder voor de hele opleiding omschrijving en meld je aan!

Vakbekwaam houder van honden en katten

De opleiding Vakbekwaam houder van honden en katten is geschikt voor iedereen die een eigen dierenpension, dierenasiel, kennel of cattery wil starten. Met het Vakbekwaamheidsbewijs honden en katten op zak, kun je aantonen dat je voldoet aan het ‘Besluit Houders van Dieren’. De opleiding bestaat uit vier lesdagen die uitleg van theorie en het oefenen van praktijkhandelingen bevatten en wordt gegeven op mbo-niveau 4. Aan deze cursus zit geen stageverplichting. Deze cursus is voor iedereen die al ervaring heeft met het werken met honden en/of katten. Ben je starter dan raden wij aan de volledige opleiding Ondernemer Asiel, pension, kennel/cattery te volgen. Ben je geslaagd, dan krijg je het vakbekwaamheidsbewijs voor het bedrijfsmatig houden van honden en katten. Je voldoet aan Besluit houders van dieren dat per 1 juli 2014 wettelijk verplicht is. Lees verder voor de hele opleiding omschrijving en meld je aan!

Vakbekwaam houder van overige zoogdieren

De opleiding Vakbekwaam houder van overige zoogdieren is geschikt voor iedereen die zoogdieren opvangt, fokt en/of verhandelt. In de cursus leggen we nadruk op de meest verhandelde diersoorten, zoals konijnen, knaagdieren en fretten. Ben je werkzaam bij een dierenwinkel, tuincentrum, groothandel of ben je fokker? Dan is deze opleiding geschikt voor jou. Sinds juli 2014 is het wettelijk verplicht om in het bezit te zijn van het juiste vakbekwaamheidsbewijs. Lees de opleiding omschrijving en meld je aan! 

Vakbekwaam houder van vissen

De opleiding Vakbekwaam houder van vissen is geschikt voor iedereen die vissen opvangt, kweekt en/of verhandelt. Werk jij in een dierenwinkel, dierenspeciaalzaak, aquariumspeciaalzaak, tuincentrum, groothandel of opvang? En ben je fokker, kleinschalige fokker, organisator van beurzen en/of markten? Dan is deze opleiding geschikt voor jou. Sinds juli 2014 is het wettelijk verplicht om in het bezit te zijn van het juiste vakbekwaamheidsbewijs. Lees verder voor de hele opleiding omschrijving en meld je aan! 

Vakbekwaam houder van vogels

De opleiding Vakbekwaam houder van vogels is geschikt voor iedereen die vogels opvangt, fokt en/of verhandelt. Werk jij in een dierenwinkel, dierenspeciaalzaak, aquariumspeciaalzaak, tuincentrum, groothandel of opvang? Dan is deze cursus geschikt voor jou. Sinds juli 2014 is het wettelijk verplicht om in het bezit te zijn van het juiste vakbekwaamheidsbewijs. Benieuwd geworden naar ons opleidingsaanbod? Lees verder voor de hele opleiding omschrijving en meld je aan!

Partners van Aeres Training Centre Barneveld