Als je optimale communicatie met je paard wilt hebben, is jouw contact met de paardenrug essentieel. Maar om het juiste contact te kunnen leggen moet je eerst je eigen lichaam leren kennen en het lichaam van je paard. Kennis van biomechanica is daarom een belangrijk onderdeel van deze cursus. Biomechanica is het bestuderen van bewegingen van levende wezens. Hoe beweegt een mens en waarom? En hoe beweegt een paard en waarom? En hoe beïnvloeden ze elkaar? Van de antwoorden op dit soort vragen kun je veel leren. Met deze kennis kun je een inefficiënte houding en/of beweging herkennen en oplossen. Voor het ontwikkelen van een goede harmonie tussen jou en je paard is het van belang jezelf en je paard niet te overbelasten en altijd oog te hebben voor de fysieke gezondheid en het welzijn van je paard. Hoe je zit, is hoe je inwerkt op je paard. Hoe meer je leert van al deze facetten, hoe boeiender je het samenspel tussen ruiter en paard zult ervaren. Na deze cursus zijn rijden en lesgeven nooit meer hetzelfde!

 • Aeres Hippisch Centrum
 • 3 dagen
 • 16:00 - 21:30
 • Circa 12 cursisten

Voor wie?

Ben jij als ruiter of instructeur op zoek naar een manier van rijden die zorgt voor minder blessures, pijn of ongemak bij je paard en bij jezelf? Wil je beter presteren en meer plezier hebben met paarden? Kennis van biomechanica zorgt voor 'duurzaamheid'. Voor meer begrip, voor betere oplossingen, en voor meer harmonie tussen ruiter en paard! 

Alle niveaus en alle disciplines zijn van harte welkom. Ook juryleden ontvangen wij met open armen.

Accreditatie

De cursus Houding en zit is met 6 punten geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij dieren (NVFD).

Startdata & vervolgdata van deze cursus

 • Start:
  | Aeres Hippisch Centrum
  Vervolgdata
  Schrijf je in

Docenten

Roos Dyson is gediplomeerd instructrice Deurne - Paardenport. Daarnaast is ze gediplomeerd zitcoach en heeft ze haar eigen bedrijf. Hier geeft ze veel privélessen en clinics in binnen- en buiitenland. Roos rijdt van jongs af aan, heeft altijd in de paarden gewerkt en kan zich een leven zonder paarden niet voorstellen. In haar jongere jaren heeft ze veel jonge springpaarden opgeleid, tegenwoordig komt ze met haar twee eigen paarden uit in de Prix St. Georges dressuur. In het jaar dat ze haar eigen bedrijf begon (2009), is Roos zich gaan specialiseren in houding en zit. ‘Twee happy athletes graag’ is haar motto. Haar ideaal: blije paarden krijgen door van de ruiters betere atleten te maken. Een functionele zit kan íedereen leren, volgens Roos. Of zoals ze zegt: ‘Perfect paardrijden kan niemand, maar beter paardrijden, dat kan iedereen!" 

Barbara Faber is Hippisch Sportoefentherapeut. Als amazone en oefentherapeut Mensendieck heeft zij haar kennis en ervaring als houdings- en bewegingsdeskundige gebundeld. In haar praktijk begeleidt Barbara talloze combinaties van recreatief tot subtop naar optimale houding, zit, ademtechniek en ontspanning. Geïntrigeerd door het afstemmen van biomechanica van ruiter en paard begeleidt Barbara ruiters met de methode Mensendieck. 95 procent van haar cliënten bestaat uit ruiters. Hiermee is Barbara’s droom uitgekomen; ze draagt bij aan gezond, duurzaam en paard-vriendelijk paardrijden! Barbara is medeoprichtster van het landelijke netwerk Hippische Sportoefentherapie. Daarnaast ontwikkelde zij de Balance Coach, een zadelkruk die met geavanceerde software de bewegingen van de onderrug terugkoppelt en inzichtelijk maakt.

Meer informatie

 • Dag 1

  Theorie

  Aan de hand van een PowerPointpresentatie en een theorie-reader voor de deelnemers.

  Praktijk - Rijden

  Aan de hand van de theorie worden de ruiters door elkaar geanalyseerd. In samenwerking met de docenten Roos Dyson en Barbara Faber wordt voor iedere ruiter een persoonlijk ontwikkelingsplan met betrekking tot het verbeteren van de zit en inwerking opgesteld. Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van de paarden die op het Aeres Hippisch Centrum aanwezig zijn. Je hoeft niet zelf een paard mee te nemen. De opgedane kennis van de cursus kun je thuis toepassen op je eigen paard. 

  Dag 2

  Het zijaanzicht

  • Juiste opstapeling
  • Juist spiergebruik
  • Correct gebruik van scharnierpunten

  Functionele training met behulp van grondoefeningen voor de ruiters.
  Rijden in de praktijk. 

  Dag 3

  Het achteraanzicht (links/rechts balans)

  Functionele training met behulp van grondoefeningen voor de ruiters
  Rijden in de praktijk 

 • Leerdoelen

  • Kennis over anatomie en biomechanica;
  • Lichaamscontrole te paard;
  • Verkrijgen van meer kennis en inzicht om een betere ruiter en/of instructeur te worden; 
  • Kennis over, en inzicht in het herkennen en oplossen van ongunstige houdings- en bewegingspatronen van de ruiter;
  • Hoe kun je voor ruiter en paard op een 'gezonde', verantwoorde manier trainen?
  • Aanleren van juiste spiergebruik te paard; ontspanning door aanspanning;
  • Aanleren hoe je een paard volgt in de beweging, zodat het paard in zijn beweging niet gehinderd wordt door de ruiter;
  • Hoe verbeter je als ruiter de beweging van je paard? Aanleren handigheid in de inwerking met je zit;
  • Verkrijgen van meer ruitergevoel; 
  • Verkrijgen van een betere samenwerking tussen ruiter en paard;
  • En wat als…? Hoe om te gaan met pijn, stijfheid, kramp, spanning, bewegingsbeperking en blokkades?

  Extra informatie

  Roos Dyson en Barbara Faber hebben een methode ontwikkeld vanuit BIOMECHANICA, BEWEGINGSLEER EN GEDRAGSVERANDERING, waarin de zoektocht naar de optimale houding en zit systematisch wordt aangegaan, en wordt afgestemd op ieders lichaam. Door samenwerking met je studiegenoten leer je ook hoe je deze kennis kunt toepassen op jouw lesklanten.

  De zit is de basis van ieder vorm van inwerking van de ruiter op het paard. ‘Hoe je zit, is hoe je inwerkt.’ Zelfs topruiter Laurens van Lieren volgt regelmatig lessen bij Roos Dyson om de inwerking van zijn zit op zijn paarden steeds verder te verbeteren en te verfijnen. De laatste jaren komt op ieder niveau steeds meerbewustwording dat de manier van zitten en inwerken de basis van alles is. Roos noemt dit daarom ook wel ‘de basis van de basis’.

  Waar Roos Dyson haar aandacht vooral richt op rij-technische verbeteringen bij paarden aan de hand van de zit en inwerking van de ruiter, zoomt Barbara Faber in op de (herstel)mogelijkheden van het ruiterlichaam.
  De aanpak van Barbara bestaat uit het systematisch analyseren van houding en zit, het scheppen van lichamelijke voorwaarden, en het methodisch opbouwen van gunstigere beweeggewoontes. In haar werk staat een aantal zaken centraal: lichaamsbewustwording, gedragsverandering, zelfwerkzaamheid en bewegen in ketens. De basis van de gedragsverandering bereikt Barbara door de ruiter inzicht te geven in voorkeuren van het huidige beweeggedrag ten opzichte van het meest gunstige beweeggedrag. De instructies volgen in logische, toepasbare stappen, zodat je uiteindelijk je houding en zit blijvend kunt verbeteren.

  De uitdaging is het steeds verder verfijnen van het lichaamsgevoel waardoor ruiter en paard meer en meer een eenheid worden. Roos en Barbara vormen de ideale combinatie om vanuit dit doel hun kennis gezamenlijk over te brengen.
  Door de verfrissende inzichten van deze nieuwe methode wordt de cursist absoluut een betere ruiter en/of instructeur. Rij-technische problemen kunnen worden begrepen en opgelost, op een eerlijke en duurzame manier. Als je eigen lichaam goed functioneert, dan zijn hulpteugels niet meer nodig.  De opgedane kennis en vaardigheden vergroten de harmonie en het plezier bij ruiter en paard.