Als je optimale communicatie met je paard wilt hebben, is jouw contact met de paardenrug essentieel. Maar om het juiste contact te kunnen leggen moet je eerst je eigen lichaam leren kennen en het lichaam van je paard. Kennis van biomechanica is daarom een belangrijk onderdeel van deze cursus. Biomechanica is het bestuderen van bewegingen van levende wezens. Hoe beweegt een mens en waarom? En hoe beweegt een paard en waarom? En hoe beïnvloeden ze elkaar? Om dit zo goed mogelijk inzichtelijk te maken, gebruiken we ‘Correct Seat S(t)imulator’: Joker en de ‘Balance Coach’. Dankzij deze kennis kun je een inefficiënte houding en/of beweging herkennen en oplossen. Voor het ontwikkelen van een goede harmonie tussen jou en je paard is het van belang jezelf en je paard niet te overbelasten en altijd oog te hebben voor de fysieke gezondheid en het welzijn van je paard. Hoe je zit, is hoe je inwerkt op je paard. Hoe meer je leert van al deze facetten, hoe boeiender je het samenspel tussen ruiter en paard zult ervaren. Na deze cursus zijn rijden en lesgeven nooit meer hetzelfde!

 • Aeres Hippisch Centrum
 • 3 dagen
 • 16:00 - 21:30
 • Circa 12 cursisten

Voor wie?

Ben jij als ruiter of instructeur op zoek naar een manier van rijden die zorgt voor minder blessures, pijn of ongemak bij je paard en bij jezelf? Wil je beter presteren en meer plezier hebben met paarden? Kennis van biomechanica zorgt voor 'duurzaamheid'. Voor meer begrip, voor betere oplossingen, en voor meer harmonie tussen ruiter en paard! 

Alle niveaus en alle disciplines zijn van harte welkom. Ook juryleden ontvangen wij met open armen.

Accreditatie

De cursus Houding en zit is met 18 punten geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij dieren (NVFD). De KNHS beoordeeld deze cursus met 35 licentiepunten voor instructeurs en licentiehouders.

Startdata & vervolgdata van deze cursus

 • Start:
  | Aeres Hippisch Centrum
  Vervolgdata
  Schrijf je in

Docenten

Roos Dyson heeft de 4-jarige opleiding Paardensport in Deurne succesvol afgerond. Daarnaast is ze gediplomeerd zitcoach en heeft ze haar eigen bedrijf. Hier geeft ze veel privélessen en clinics in binnen- en buitenland. Roos rijdt van jongs af aan, heeft altijd in de paarden gewerkt en kan zich een leven zonder paarden niet voorstellen. In haar jongere jaren heeft ze veel jonge springpaarden opgeleid, tegenwoordig komt ze met haar twee eigen paarden uit in de Prix St. Georges dressuur. In het jaar dat ze haar eigen bedrijf begon (2009), is Roos zich gaan specialiseren in houding en zit. ‘Twee happy athletes graag’ is haar motto. Haar ideaal: blije paarden krijgen door van de ruiters betere atleten te maken. Een functionele zit kan iedereen leren, volgens Roos. Of zoals ze zegt: ‘Perfect paardrijden kan niemand, maar beter paardrijden, dat kan iedereen!" 

Barbara Faber is Hippisch Sportoefentherapeut. Als amazone en oefentherapeut Mensendieck heeft zij haar kennis en ervaring als houdings- en bewegingsdeskundige gebundeld. In haar praktijk begeleidt Barbara talloze combinaties van recreatief tot subtop naar optimale houding, zit, ademtechniek en ontspanning. Geïntrigeerd door het afstemmen van biomechanica van ruiter en paard begeleidt Barbara ruiters met de methode Mensendieck. 95 procent van haar cliënten bestaat uit ruiters. Hiermee is Barbara’s droom uitgekomen; ze draagt bij aan gezond, duurzaam en paard-vriendelijk paardrijden! Barbara is medeoprichtster van het landelijke netwerk Hippische Sportoefentherapie. Daarnaast ontwikkelde zij de Balance Coach, een zadelkruk die met geavanceerde software de bewegingen van de onderrug terugkoppelt en inzichtelijk maakt.

Gerelateerde/vervolg cursussen

 • Leerlijn Houding en Zit

  Leerlijn Houding en Zit

  De leerlijn bestaat uit de twee cursussen samen:

  1: De cursus "Houding en Zit- de sleutel tot succes" +
  2: De cursus "Houding en Zit- optimalisatie".

  Je hoeft je maar één keer op te geven, voor beide cursussen.

  Bekijk de cursus: Houding en zit - leerlijn >

 • Vervolg Houding en zit optimalisatie

  Vervolg cursus Houding en zit - Optimalisatie

  Deze cursus bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. In de praktijk werken we met Joker the Horse S(t)imulator, met de Balance Coach, met oefeningen op de grond en begeleiding te paard. De centrale thema’s zijn stabiliteit en mobiliteit. Je krijgt kennis aangereikt over de meest voorkomende disbalans in onder – en bovenlichaam van de ruiter en krijgt handreikingen om deze weer met elkaar in evenwicht brengen om zo houding, zit en inwerking te optimaliseren.

  Bekijk de cursus: Houding en zit - optimalisatie > 


Meer informatie

Partners van Aeres Training Centre Barneveld