Blog: Alles wat je moet weten over de kattenvacht

Date

De vacht van een kat is als een spiegel die de gezondheid van je huisdier weerspiegelt. De conditie van de vacht onthult veel over zowel de fysieke als mentale gezondheid van je kat. Een glanzende, stralende vacht is meestal een teken van een gezonde, blije en gelukkige kat. Maar waar moet je op letten en wanneer wijst de vacht van je kat juist op mogelijke problemen? In dit artikel gaan we dieper in op de kattenvacht, wat je moet observeren en hoe je kunt bepalen of je kat zich goed voelt in zijn vel.

Een gezonde kattenvacht

Een gezonde kattenvacht is glanzend en stralend. Tijdens de zomermaanden ligt de vacht van een kat plat tegen het lichaam, waardoor warmte via de vacht kan ontsnappen. In de koudere wintermaanden staat de vacht meer open, waardoor er een luchtlaag ontstaat die de kat warm houdt en beschermt tegen de kou. Een gezonde vacht is weelderig en vrij van kale plekken. Daarnaast is de kattenvacht schoon en vrij van klitten en losse haren, omdat katten meestal zelf voor hun vacht zorgen.

Zelfverzorging bij katten

Katten zijn over het algemeen uitstekend in staat om voor zichzelf te zorgen. Ze kunnen hun vacht schoonhouden door zichzelf te likken. Een gezonde en vitale kat zal dit altijd doen, omdat katten van nature hygiënische dieren zijn. Als je je kat een handje wilt helpen, kun je overwegen om een massageborstel of een massagetunnel voor katten te gebruiken, wat ook leuk kan zijn voor je huisdier.

Verklaarbare veranderingen in de kattenvacht

De vacht van een kat hoort er dus altijd netjes en gezond uit te zien. Een verslechterde vacht kan verschillende oorzaken hebben, waarvan sommige niet direct met de gezondheid te maken hebben. Het is belangrijk om te weten dat een slechte vacht in veel gevallen wijst op onderliggende gezondheidsproblemen bij de kat. Er zijn echter ook andere redenen voor een minder mooie vacht, zoals:

1. Lichaamsbouw: Sommige kattenrassen, zoals de Pers of de Britse Korthaar, hebben een lichaamsbouw die zelfverzorging bemoeilijkt vanwege hun korte neus en weelderige vacht.

2. Leeftijd: Oudere katten kunnen moeite hebben met vachtverzorging vanwege verminderde flexibiliteit en mobiliteit.

3. Ruiperiode: Tijdens de ruiperiode, die meestal twee keer per jaar plaatsvindt tijdens seizoenswisselingen, kan de vacht er tijdelijk minder gezond uitzien omdat de oude vacht wordt vervangen door een nieuwe.


Factoren die de kattenvacht beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de kwaliteit van de kattenvacht en vachtproblemen veroorzaken. Het is essentieel om deze factoren te begrijpen en aan te pakken om de gezondheid van je kat te waarborgen, de volgende factoren zijn van belang:

  • Stress is een belangrijke oorzaak van een slechte vachtverzorging bij katten, zelfs als ze stoer en zelfverzekerd lijken. 

  • Veranderingen in de omgeving, zoals verhuizingen, kunnen leiden tot verminderde zelfverzorging. 

  • Vlooien, teken en mijten kunnen vachtproblemen veroorzaken. Controleer de vacht op de aanwezigheid van parasieten en zorg voor passende bestrijding. 

  • Overgewicht kan de mobiliteit van katten beperken, waardoor ze zichzelf minder goed kunnen verzorgen. Houd het gewicht van je kat in de gaten. 

  • De juiste voeding is essentieel voor een gezonde vacht. Een onevenwichtige voeding kan leiden tot problemen zoals roos door een tekort aan Omega-vetzuren. 

  • Onderliggende medische aandoeningen, zoals tandproblemen, ontstekingen in de mond, artrose en huidaandoeningen, kunnen vachtproblemen veroorzaken. 

Raadpleeg een dierenarts als je kat een slechte vacht heeft.

 

Langharige kat

Het borstelen van je kat

Het is belangrijk om de oorzaak van een slechte vacht bij je kat te achterhalen en indien nodig actie te ondernemen. Hier zijn enkele tips om je kat te helpen bij de vachtverzorging:

  • Borstel regelmatig: Borstel je kat regelmatig om de vacht in goede conditie te houden. De frequentie hangt af van het vachttype van je kat.

  • Gebruik de juiste borstel: Kies de juiste borstel voor het vachttype van je kat. Langharige katten hebben vaak behoefte aan een slickerborstel om klitten te voorkomen.

  • Volgorde van borstelen: Begin met borstelen in de richting van de haargroei voordat je tegen de haarrichting in borstelt om losse haren te verwijderen en klitten aan te pakken.

  • Controleer de vacht: Tijdens het borstelen kun je de huid en vacht van je kat goed inspecteren op parasieten, wondjes en klitten.

 

Moet je een kat wassen?

In de meeste gevallen is het niet nodig om je kat te wassen, omdat katten zichzelf doorgaans goed schoonhouden. Echter, er kunnen uitzonderingen zijn waarbij wassen nodig is. Als je kat een hekel heeft aan water, kun je droogshampoo overwegen als alternatieve reinigingsmethode.

 

Leer meer over het verzorgen van katten

De vacht van je kat is een waardevolle indicator van zijn gezondheid. Door aandacht te besteden aan de conditie van de vacht en passende verzorging te bieden, kun je bijdragen aan het welzijn van een kat. Ben je een kattenliefhebber en wil je alles leren over het trimmen van katten? Volg dan onze cursus “Kattentrimmen Module 1”. In deze module leer je belangrijke zaken over kattengedrag, over het vervoer van katten, vachtsoorten, verschillende materialen die je kunt gebruiken bij de lichaamsverzorging van de kat en hoe je een kat kunt wassen en drogen.

Meer weten over de cursus Kattentrimmen Module 1?

Partners van Aeres Training Centre Barneveld