Paraveteriair

Blog: Hoe begin je een carrière in het werken met dieren?

Date

Ben je gepassioneerd over het werken met dieren? Goed nieuws! Wij vertellen je hier hoe je die droom van een carrière in het werken met dieren kunt verwezenlijken. Van het ontdekken van je voorkeuren tot het opdoen van de juiste ervaring en kennis, verken hier hoe je jouw liefde voor dieren kunt omzetten in je baan.

Ontdek je passie: verschillende banen met dieren

Allereerst is het belangrijk om je interesse en passie voor dieren thuis te brengen. Met welke dieren heb je het meest? Zou je het liefst willen werken met gezelschapsdieren, exotische dieren, wilde dieren of misschien landbouwhuisdieren? Een duidelijk begrip van je voorkeuren helpt je bij het gerichter kiezen voor een bepaalde opleiding en uiteindelijk je baan met dieren.

Onderwijs en training

De basis van een succesvolle carrière in het werken met dieren begint met de juiste opleiding. Afhankelijk van je specifieke interessegebied zijn er verschillende MBO-opleidingen beschikbaar die je kunt volgen. Of je nu droomt van het runnen van een dierenpension, een kinderboerderij wilt beheren, of een carrière in een dierenartsenpraktijk ambieert, er is een geschikte opleiding voor jou. De onderstaande opleidingen zijn vrij breed dus je kan na het volgen van deze studies nog veel kanten op!

Bedrijfsleider dierverzorging

Als je de droom hebt om een dierenpension te beheren of een kinderboerderij te runnen, is de opleiding "ondernemer asiel, pension, cattery en kennel" wellicht de perfecte match voor jou. Deze opleiding leert je de essentiële vaardigheden en kennis om een succesvolle ondernemer te worden in de dierenindustrie.

Bachelor deeltijd opleiding Dier en veehouderij Aeres Hogeschool Dronten

Paraveterinair dierenassistent

Als een carrière in een dierenartsenpraktijk of dierenkliniek je aanspreekt, biedt de opleiding "paraveterinair dierenassistent" een uitstekende basis. Als paraveterinair dierenassistent werk je nauw samen met dierenartsen, voer je kleine medische handelingen uit, ondersteun je klanten, en verstrek je informatie over producten en behandelingen. Het is een boeiend beroep dat zowel medische als klantgerichte vaardigheden vereist.

Vakbekwaam medewerker dierverzorging

Met de opleiding “dierverzorger kinderboerderij” kun je zelfstandig werken met dieren en dieren verzorgen. Je leert om te werken met duiven, watervogels, geiten, kippen, koeien, konijnen, paarden, schapen, varkens en volièrevogels. Na het volgen van deze opleiding kun je dus alle kanten op!

Werkervaring opdoen

Theorie is belangrijk, maar niets kan praktijkervaring vervangen. Praktische ervaring is zeer gewenst bij alle soorten banen, dus ook in de dierenindustrie. Overweeg om stages te lopen, vrijwilligerswerk te doen of te werken bij dierenasiels, dierentuinen, dierenklinieken of asiels. Deze ervaring zal je niet alleen helpen om vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om erachter te komen wat je wel en juist niet leuk vind aan het werken met dieren.

Werken met dieren

Werken met dieren biedt niet alleen de mogelijkheid om je liefde voor deze wezens te uiten, maar het stelt je ook in staat om een verschil te maken in hun leven. Naarmate je je passie volgt en blijft leren, zal je merken dat de dierenwereld veel kansen biedt. Misschien ontdek je een nieuwe interesse of specialisatie die je in een totaal andere richting leidt dan je oorspronkelijk had gedacht. Of misschien word je geïnspireerd om de uitdagingen van de dierenbescherming aan te gaan en je in te zetten voor het behoud van bedreigde diersoorten.


Dus, of je er nu van droomt om kattengedragstherapeut, dierenfysiotherapeut, of een medewerker van een dierenambulance te worden, blijf je hart volgen en werk hard om je doelen te bereiken. Bekijk al onze cursussen en zet de eerste stap in je carrière in het werken met dieren!

 

Meer weten over de cursus Fysiotherapie bij dieren?

Partners van Aeres Training Centre Barneveld