Blog: Kattentrimmen

Date

“Er zijn nog steeds mensen die er lacherig over doen”, vertelt Miranda Geerlings. “Mensen die op hun werk vertellen dat ze naar ‘de kattenkapper’ gaan, en dat collega’s dan denken dat ‘t een grap is. Ik denk dat dat komt omdat mensen die geen katten hebben en die niet van katten houden, eigenlijk alleen gewone, kortharige katten kennen. Die staan er niet bij stil dat er ook katten zijn met lang haar, die meer vachtverzorging nodig hebben dan een korthaar.”

Miranda Geerlings is kattengedragsdeskundige en kattentrimster (www.4Cats.nl). Ze vertelt dat het trimmen van katten een ander verhaal is dan honden. Miranda: “Dat is vooral een ‘karakterdingetje’. Vaak kun je een hond nog wel paaien met een snoepje of een koekje, of hem vragen om even te blijven zitten. Maar als een kat iets echt niet wil, dan werkt ‘de kracht van koekjes’ niet. Katten laten zich niet de wet voorschrijven.”

Miranda Geerlings
Miranda Geerlings

Karakterdingetje

Miranda: “Bij de trimtechnieken zoals kammen en scheren zijn er niet zoveel verschillen of je een hond of kat behandelt. Maar tussen de karakters van honden en katten zijn veel verschillen. De meeste honden kun je vertellen dat ze even stil moeten zitten en je beloont ze als ze dat doen. Katten zijn daar heel anders in. Een kat die stress heeft, die hoeft echt geen kattensnoepje. Daar komt nog bij dat veel katten die bij een trimsalon worden gebracht, minder goede ervaringen hebben met de kam en de borstel. Daarom moet je als kattentrimmer vooral heel goed zijn in de omgang met katten.”

Klitten doen pijn

De meeste mensen die hun kat bij een kattentrimster brengen, doen dat omdat ze zelf niet in staat zijn hun kat te kammen. “Omdat de kat het niet toelaat”, zegt Miranda. “Mijn klanten hebben bijna allemaal langharige katten, meestal met klitten en soms met compleet vervilte plekken. Vaak kunnen mensen wel de rug van hun kat kammen maar de buik is dan bijvoorbeeld een no-go area. Juist de buik, de broek en de okseltjes zijn probleemgebieden waar de vacht gemakkelijk klit. Veel katten vinden het sowieso al niet lekker als je ze daar kamt, maar zeker als ze klitten krijgen mag de eigenaar er vaak niet eens meer naar wijzen. Op zich is dat heel begrijpelijk want klitten doen pijn. De vastzittende vacht trekt aan de huid, het is alsof er constant iemand aan je haar trekt. Als het zo ver komt dat de vacht echt gaat vervilten, is er daadwerkelijk sprake van een kat die lijdt. De huid onder zo’n vervilte plek staat constant onder druk omdat er aan de haren getrokken wordt. Soms met het gevolg dat de huid beschadigt en er onder het vilt zelfs wondjes en ontstekingen ontstaan.”

Vilt  
Een stuk vervilte vacht

“Hij gelooft niet dat jij dat kan”

Je kunt je voorstellen dat een kat die er dusdanig aan toe is, zich niet gewillig zal laten behandelen door de kattentrimster. Toch vertelt Miranda dat dat in de regel best meevalt. “Laatst belde een vaste klant dat ze haar ragdoll weer wilde brengen. Ze vroeg of haar man mee mocht komen. ‘Hij gelooft namelijk niet dat jij dat kan’, zei ze. ‘Hij is ervan overtuigd dat je onze kat niet kunt kammen zonder verdoving.’ Dit was nog voor de coronacrisis dus ik had geen enkel bezwaar tegen de aanwezigheid van haar man in mijn trimsalon. Hij kwam een beetje lacherig binnen, de kat kwam uit de vervoersmand, keek even boos toen ik haar rustig vastpakte maar bleef gewoon zitten toen ik haar kamde. Hij was stomverbaasd: thuis begon de kat al te blazen zodra ze een kam of een borstel zag. Hoe dat komt? Kijk, ook bij katten is het natuurlijk best voor een deel zo dat vreemde ogen dwingen. In mijn trimsalon is alles vreemd en bij veel katten heeft dat tot gevolg dat ze de vachtverzorging maar over zich heen laten komen. Maar aan de andere kant is het ook belangrijk om – heel rustig en altijd vriendelijk – te handelen en niet te gaan aarzelen of treuzelen. Een kat is als het ware een spiegel van jouw emotie, dus als jij lief en respectvol naar de kat bent en niet bang dan voelt hij dat en werkt hij mee. Vaak heeft de kat thuis al geleerd dat als hij gaat grommen, het kammen stopt. Als ik dan aan de slag ga, dan ga ik wel even door terwijl hij voelt dat het opluchting gaat geven, want die vervelende klitten zijn weg. Aan het eind ben ik dan ook meestal wel vriendjes met de kat en krijg ik nog een kopje. Ik neem uitgebreid de tijd om de klant te vertellen hoe hij de vacht van zijn kat zelf kan bijhouden. Daarbij vertel ik dat hij niet gelijk moet stoppen als de kat een grom geeft. Het beste kan een eigenaar de kambeurt in korte sessies onderverdelen, dit om het vertrouwen weer op te bouwen nu de kat klitvrij is.  

Het is dus belangrijk dat je niet bij elke vorm van protest stopt met kammen maar wél voordat de kat echt boos wordt of overstuur raakt. Dat is een kwestie van aanvoelen. Let wel: deze aanpak werkt niet bij elke kat hoor. Ik kom heus ook weleens een kat tegen die ik behandel met een lederen polsbeschermer aan, of die ik een helmpje op moet zetten zodat hij me niet kan bijten. En inderdaad: ook ik heb een paar klantjes van wie ik de vacht alleen kan verzorgen nadat ze bij de dierenarts een roesje hebben gehad, zodat ze verdoofd zijn omdat ze echt te agressief zijn of erg bang van het geluid van de tondeuse.”

    

Ook kortharen

Natuurlijk is het zo dat langharige en halflangharige katten meer vachtverzorging nodig hebben dan een korthaar, maar ook de gewone ‘huis-, tuin- en keukenkat’ (HTK) zal soms geholpen moeten worden. “Eigenlijk hebben alle katten hulp nodig bij het verzorgen van hun vacht”, vertelt Miranda. “Om overtollig haar te verwijderen en om klitvorming te voorkomen. Zeker als ze ouder worden. Een gezonde korthaar kan het zelf wel, maar als hij wat minder atletisch wordt, last krijgt van artrose, dan kan hij niet overal meer bij. Dat stukje net voor de staart bijvoorbeeld, dat wordt dan overgeslagen. Soms zie ik katten die daar compleet vervilt zijn. Ook de Brits korthaar is een voorbeeld van een ras waarvan mensen vaak denken dat je daar niet met een kam bij in de buurt hoeft te komen. Maar de dichte vacht van een Brit kan gaan klitten op plaatsen waar de kat zelf niet bij kan. Wanneer het dan een kat betreft die zijn hele leven nog nooit gekamd of geborsteld is, kom je voor een behoorlijke uitdaging te staan wanneer jij doodleuk die pijnlijke klitten wilt gaan wegkammen. Daarom zou ik iedereen willen aanraden, ook als je kat kort haar heeft, om hem regelmatig even te kammen. Aai hem, beloon hem, maak het leuk. Zorg ervoor dat een kambeurt een prettig aandachtsmomentje is voor je kat. Dan kan de vachtverzorging een positieve bijdrage leveren aan de band met je kat.”

Leren kattentrimmen

Werk je met katten, bijvoorbeeld in een asiel, pension of dierenartspraktijk of heb je een cattery? Krijg je regelmatig katten onder ogen met klitten of zelfs vervilte plekken in de vacht? Dan is de opleiding Kattentrimmen van Aeres Training Centre Barneveld echt iets voor jou. Je leert alles over de verzorging van de vacht van katten. 

Tijdens de opleiding Kattentrimmen worden katten ingezet uit de eigen cattery van Aeres Barneveld. Dat zijn sociale dieren die de vachtverzorging gewend zijn en waar cursisten op een veilige en diervriendelijke manier mee aan de slag kunnen. Zoals je hebt kunnen lezen is het trimmen van een kat een heel ander verhaal dan bij de hond. Daarom vormen gedrag en het hanteren van katten een erg belangrijk onderdeel van de opleiding.

Meer weten? Lees hier meer over de cursus Kattentrimmen.

Partners van Aeres Training Centre Barneveld