TTouch is een zachte aanrakingsmethode bij paarden om lichamelijke spanning te verminderen, blokkades op te heffen en pijn te verlichten. Daarnaast biedt de methode nieuwe mogelijkheden voor training van paarden, maar vooral oplossingen voor gedrags- en fysieke problemen bij paarden en de ruiter. Wat ga je leren in deze leerlijn, lees je hieronder.

TTouch leerlijn programma

In deze leerlijn leren we TTouch toe te passen bij:

 • Pijnlijke spieren
 • Rugklachten
 • Stijfheid
 • Verzet bij hoefsmid of tandarts
 • Slaan, bokken
 • Problemen bij opzadelen, poetsen, toiletteren, laden en reizen
 • Gedragsproblemen
 • Ouderdomsklachten

Tijdens de laatste twee cursusdagen gaan we de aanrakingsmethodes herhalen en leren we hoe, wat, waarom en wanneer we het toepassen. We gaan lichaamswerk doen wat bestaat uit benen en staart draaien. We leren hoe de hals rug en bekken te mobiliseren. We gaan het paard vragen het hoofd naar beneden te brengen als hij angstig of afgeleid is. Het derde onderwerp betreft grondoefeningen ter bevordering van de coördinatie en werkwillendheid. Dit doen met behulp van het Labyrint en de Mikado. We leren technieken voor het aanbrengen van de Bodywrap, en gaan observeren wat dit zoal doet.

 • Aeres Training Centre Barneveld
 • 4 dagen
 • 9:45 - 16:15
 • Circa 12 cursisten
Talent voor groei

Voor wie?

Je wilt de band met jouw paard versterken. Of je wilt lichamelijk ongemak van je paard met ouderdomsklachten of gezondheidsproblemen verzachten, misschien zelfs voorkomen. Maar natuurlijk kun je deze cursus TTouch ook als breed georiënteerd professional volgen. Omdat je weleens wilt weten of dat TTouch, waar iedereen het over heeft, echt helpt… Welkom! 

Heb jij interesse in de leerlijn, maar weet je nog niet of het echt iets voor je is? Volg eerst de TTouch paard introductie cursus. 

Startdata & vervolgdata van deze cursus

 • Start:
  | Aeres Hippisch Centrum
  Vervolgdata
  Schrijf je in

Docent Nelleke Deen

Nelleke Deen al haar hele leven met paarden bezig. Na haar schooltijd voltooide ze de opleiding tot fysiotherapeut (humaan) en dierfysiotherapeut. Haar eerste instructeursdiploma behaalde zij in 1975 en daarna werkte ze jaren voor de Federatie Paardrijden voor Gehandicapten.

Nelleke is TTeam Praktitioner II en geeft les in TTeam sinds 1990. Tevens studeerde ze Alexander Techniek, Propioreceptive Neuro Fascilitation, Manuele therapie, de Balimo, Kinesiologie en Feldenkrais. Al deze methoden, die de gewaarwording en de functie van de biomechanica van mensen en dieren betreffen, integreert zij bij haar lesgeven.

Nelleke onderwijst 'Massage voor Paarden en Honden' en 'Bewegingsleer' op een holistische school voor diergeneeskunde en geeft les in TTeam op een school voor opleidingen voor dierhouderij en paramedische diergeneeskundige vakken. Ze geeft nationaal en internationaal clinics in TTeam, Grondwerk en de Persoonlijkheid van het paard. Ze is gekwalificeerd voor het opleiden van instructeurs.

In het verleden heeft Nelleke vier paarden gehad waarmee zij op Z-niveau wedstrijd reed. Tegenwoordig legt zij zich toe op de training van haar jonge paard Davitah.

Schoolpaarden

Tijdens deze cursus maak je gebruik van onze eigen schoolpaarden, je hoeft dus geen paard mee te nemen. Je werkt per koppel, maximaal 2 personen per paard.

Resultaat van deze leerlijn

Met de aanraaktechnieken en grondoefeningen stuur en verbeter je de relatie en de samenwerking tussen jouw en je paard. Je verbetert coördinatie, balans en leervermogen. Je gaat beter om met gedragsproblemen en lichamelijke ongemakken.

De leerlijn is een samenvoeging van twee cursussen bij elkaar namelijk:

Partners van Aeres Training Centre Barneveld