TTouch kalmeert en stimuleert je paard en zorgt ervoor dat het zich bewuster wordt van zichzelf en van eventuele spanning. Naast dat TTouch fijn, rustgevend en goed voor de gezondheid is, kan het ook helpen bij fysieke ongemakken als pijnlijke spieren, stijfheid en rugklachten en kan het helpen bij gedragsproblemen als bokken, slaan, problemen bij het zadelen of verzet bij de hoefsmid. Door TTouch komt je paard beter in zijn vel te zitten en neemt het leervermogen en zelfvertrouwen toe.

Wat is TTouch paard?

TTouch is een zachte aanrakingsmethode om lichamelijke spanning te verminderen, blokkades op te heffen en pijn te verlichten. Daarnaast biedt de methode nieuwe mogelijkheden voor training van paarden, maar vooral oplossingen voor gedrags- en fysieke problemen.

 • Aeres Hippisch Centrum
 • 2 dagen
 • 10:00 - 16:30
 • Circa 12 cursisten

Voor wie is deze cursus TTouch?

Je wilt de band met jouw paard versterken. Of je wilt lichamelijk ongemak van je paard met ouderdomsklachten of gezondheidsproblemen verzachten, misschien zelfs voorkomen. Maar natuurlijk kun je deze cursus TTouch ook als breed georiënteerd professional volgen. Omdat je weleens wilt weten of dat TTouch, waar iedereen het over heeft, echt helpt… Welkom!

Startdata & vervolgdata van deze cursus TTouch

 • Start:
  | Aeres Hippisch Centrum
  Vervolgdata
  Schrijf je in
Ook interessant voor jou is de TTouch leerlijn > 

Inhoud | Tellington Touch I TTouch

TTeam is de afkorting van de 'Tellington Touch everything awareness' methode. Deze methode bestaat uit:

 • De Tellington Touch: een vorm van aanraking die stimulerend werkt en een ontspannend, genezend en bewustwordings-effect heeft op het gehele lichaam. Het paard wordt gestimuleerd zijn lichamelijke en geestelijke balans te (her)vinden.

Resultaat na deze TTouch paard introductie cursus

Met de aanraaktechnieken en grondoefeningen stuur en verbeter je de relatie en de samenwerking tussen jouw en je paard. Je verbetert coördinatie, balans en leervermogen. Je gaat beter om met gedragsproblemen en lichamelijke ongemakken.

Lesdagen

Deze cursus bestaat uit twee lesdagen waarin zowel de theorie als de praktijk aan bod komt.

Schoolpaarden

Tijdens deze cursus maak je gebruik van onze eigen schoolpaarden, je hoeft dus geen paard mee te nemen.

Docent Nelleke Deen

Nelleke Deen al haar hele leven met paarden bezig. Na haar schooltijd voltooide ze de opleiding tot fysiotherapeut (humaan) en dierfysiotherapeut. Haar eerste instructeursdiploma behaalde zij in 1975 en daarna werkte ze jaren voor de Federatie Paardrijden voor Gehandicapten.

Nelleke is TTeam Praktitioner II en geeft les in TTeam sinds 1990. Tevens studeerde ze Alexander Techniek, Propioreceptive Neuro Fascilitation, Manuele therapie, de Balimo, Kinesiologie en Feldenkrais. Al deze methoden, die de gewaarwording en de functie van de biomechanica van mensen en dieren betreffen, integreert zij bij haar lesgeven.

Nelleke onderwijst 'Massage voor Paarden en Honden' en 'Bewegingsleer' op een holistische school voor diergeneeskunde en geeft les in TTeam op een school voor opleidingen voor dierhouderij en paramedische diergeneeskundige vakken. Ze geeft nationaal en internationaal clinics in TTeam, Grondwerk en de Persoonlijkheid van het paard. Ze is gekwalificeerd voor het opleiden van instructeurs.

In het verleden heeft Nelleke vier paarden gehad waarmee zij op Z-niveau wedstrijd reed. Tegenwoordig legt zij zich toe op de training van haar jonge paard Davitah.

TTouch paard - vervolg cursus

Wil jij graag verder met een vervolg cursus van TTouch paard, dan kun je je hieronder direct inschrijven voor de vervolg cursus.

Meer informatie TTouch cursus

Partners van Aeres Training Centre Barneveld