Paardenvoeding 4 - Voeding van het paard met onder- of overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid (STAP)

Cursussector
Hippische sector
Vakgebieden
Hippische onderneming
Vakgebieden
Diervoeding

Heb jij de cursus Paardenvoeding 2 gevolgd, dan heb je al kennisgemaakt met elementen uit deze cursus. Op verzoek van veel cursisten wordt die opgedane kennis verdiept in de module Paardenvoeding 4. Tijdens deze cursusdag wordt uitgebreider stilgestaan bij voeding van paarden met onder- of overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid.

 • Aeres Training Centre Barneveld
 • 1 dag
 • 09:30 - 16:30
 • Circa 16 cursisten

Voor wie?

Je houdt je bezig met het begeleiden van sportpaarden en/of je bent werkzaam in de gezondheidszorg voor paarden.

Startdata & vervolgdata van deze cursus

 • Start:
  | Aeres Training Centre Barneveld

Vooropleiding

Deze cursus kun je volgen als je Paardenvoeding 1 en Paardenvoeding 2 succesvol hebt afgerond.

Inhoud

In deze vierde module paardenvoeding wordt dieper ingegaan op de voeding van paarden en pony’s met onder- of overgewicht. Ook kom je meer te weten over de hiermee geassocieerde voeding gerelateerde aandoeningen als insuline resistentie, hoefbevangenheid en Equine Metabolic Syndrome (EMS). Deze cursus bestaat uit een theoretisch inleidend deel dat ingaat op de rol van zetmeel/suikers en fructaanopname door het paard. Daarnaast ga je opnieuw aan de slag met het CVB boekje en het rantsoenprogramma. Je leert nu theoretische richtlijnen te vertalen naar een praktisch rantsoen. Ook een aantal management & voedingsmaatregelen (graasmasker, weken, etc.), die worden toegepast bij paarden met een gerelateerde conditie of aandoening komen aan bod. Een demonstratie van verschillende voedingsmiddelen maakt de dag extra leerzaam en compleet!

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij dieren (NVFD) met 3 punten.

Meer informatie

 • In deze cursus behandelen we de voeding van paarden en pony’s met onder- dan wel overgewicht. Ook gaan we in op de hiermee geassocieerde voedingsgerelateerde aandoeningen zoals insuline resistentie, hoefbevangenheid en Equine Metabolic Syndrome (EMS).

  Deze cursus bestaat enerzijds uit een theoretisch inleidend deel dat ingaat op de rol van zetmeel/suikers en fructaan opname door het paard. Anderzijds gaan we in deze cursus opnieuw aan de slag met het CVB boekje en het rantsoenprogramma. Je leert theoretische richtlijnen te vertalen naar een praktisch rantsoen. Ook wordt een aantal management- en voedingsmaatregelen besproken die in de praktijk worden toegepast bij paarden met een gerelateerde conditie of aandoening (graasmasker, weken, etc.).

  Daarnaast maakt een demonstratie van diverse voedingsmiddelen deel uit van het programma.

 • Opleidingstraject paardenvoeding - hoe werkt het?

  Paardenvoeding is een essentieel component binnen de verzorging van paarden. Het draagt bij aan de gezondheid en welzijn van het paard. Er bestaan echter veel mythes over paarden en hun voeding.

  Wij bieden je in samenwerking met ANIVADO, vertegenwoordigt door Dr. ing David van Doorn MSc, een aantal cursussen op het gebied van de paardenvoeding. Deze cursussen gaan verder dan de vraag moet ik “meer” of “minder” voeren of is dit voedermiddel “goed” of “ slecht” voor mijn paard.

  De cursussen zijn zo opgezet dat je je kennis en vaardigheden kunt “stapelen” en kunt doorstromen naar verdiepende cursussen. Na de Online basiscursus paardenvoeding, die je zelfstandig online dient te volgen op het ANIVADO educatieplatform, kun je je inschrijven voor de “Live” cursussen bij ons. Hieronder zie je een diagram van de cursusflow van de cursussen paardenvoeding.

  Voor wie zijn deze cursussen?

  De Basiscursus paardenvoeding is gericht op degene die zowel een theoretische verdieping als praktische vaardigheden wil ontwikkelen met betrekking tot de paardenvoeding.

  Paardenvoeding 1 - Online basiscursus paardenvoeding is een op zich staande cursus maar is verplicht om de live cursussen bij ons in Barneveld te kunnen volgen. Deze cursussen zijn ontwikkeld voor professionals binnen de paardenwereld en worden op hbo-niveau gegeven.

  Waarom moet ik eerst een online cursus volgen?

  De Online basiscursus paardenvoeding kan gevolgd worden door personen met verschillende achtergronden. De vooropleiding, kennis, ervaring en rekenvaardigheden kan daarom tussen cursisten verschillen. In de basiscursus leer je werken met een deel van het CVB tabellenboek maar ook met een online rantsoenprogramma. We gebruiken deze tools om rantsoenen voor paarden te formuleren en te evalueren.

  Om deze vaardigheden toe te kunnen passen gaan we ook in op de theoretische concepten van de paardenvoeding. In de “Live” cursussen (paardenvoeding 1, 2en 4) dien je over deze kennis en vaardigheden te beschikken. Dit zorgt ervoor dat alle cursisten een gelijke basis hebben waardoor we snel praktisch aan de slag kunnen in de vervolgcursussen. De Online basiscursus paardenvoeding maakt het mogelijk om in je eigen tempo deze cursus af te ronden en te oefenen. Je kunt dan ook makkelijker een aansluiting met een vervolgcursus plannen.

  Is vrijstelling voor de basiscursus mogelijk?

  In de Basiscursus zijn verplichte onderdelen, voorbereidingen en vaardigheden opgenomen die noodzakelijk zijn voor het volgen van de vervolgcursussen, met name m.b.t. Paaredenvoeding 2 - Voeding van het (sport)paard. Heb je gewerkt met een CVB tabellenboek van voor 2013 dan kunnen wij geen vrijstelling verlenen. Ook een opleiding aan de agrarische hogeschool is helaas onvoldoende om vrijstelling te krijgen.

  Wanneer je wel graag een verzoek wilt doen voor vrijstelling voor de Online basiscursus paardenvoeding dan verzoeken wij je uitgebreide informatie m.b.t. je opleiding of specifieke ervaring/kennis door te geven zodat de cursusleider deze kan beoordelen.

Partners van Aeres Training Centre Barneveld