Paardenvoeding 3 - Voeding van het paard met spier- en locomotieproblemen en problemen aan het maagdarmkanaal

Cursussector
Hippische sector
Vakgebieden
Hippische onderneming

De derde module van de cursussen paardenvoeding is een theoretische verdieping waarin de relatie tussen voeding en gezondheid van sportpaarden centraal staat. De nadruk ligt op voeding gerelateerde aandoeningen m.b.t. het locomotieapparaat en het maagdarmkanaal. Ook deze cursus wordt gegeven op hbo-niveau.

 • Aeres Training Centre Barneveld
 • Volgt z.s.m.
 • Volgt z.s.m.
 • Volgt z.s.m.

Voor wie

Je houdt je professioneel bezig met het begeleiden van sportpaarden en/of je bent werkzaam in de gezondheidszorg voor paarden.

Resultaat

Je krijgt inzicht in de rol van voeding bij diverse locomotie- en spierproblemen, en van de meest voorkomende maag- en darmproblemen bij paarden. Daarnaast krijg je inzicht welke nutritionele strategieën paarden met specifieke aandoeningen kunnen ondersteunen, of juist niet. Je leert welke maatregelen je zelf kunt nemen en wanneer het verstandig is om met een nutritionist samen te gaan werken.

Vooropleiding

Om mee te kunnen doen, moet je de cursus Paardenvoeding 2 hebben gevolgd.

Vervolg

Werk je in de paardenwereld en heb je deze cursus succesvol afgerond, dan kun je verder met:

 • Paardenvoeding 4 – Voeding van het paard met onder- of overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij dieren (NVFD) met 4 punten.

De docent

David van Doorn

'Als docent van een cursus kan ik vakkennis overdragen maar ook discussiëren met gemotiveerde professionals. Dat is inspirerend!'

Beroep
Equine Nutrition Consultant en docent

Vakgebied
Docent diervoeding en in het bijzonder de voeding van het paard.

Bijzonderheden
David is ook docent/onderzoeker paardenvoeding, verbonden aan de leerstoelgroep Voeding van het Departement Landbouwhuisdieren/Paard, Faculteit der Diegeneeskunde, Universiteit Utrecht.

Meer informatie

 • De cursus start met een inleiding met betrekking tot voeding en spier- en of locomotieproblemen bij paarden. Diverse voedingsstrategieën komen aan de orde. In de middag wordt vooral ingegaan op de relatie tussen voeding en maagdarmgezondheid. Daarnaast komen een aantal supplementen (deel II) in deze cursu, gerelateerd aan het cursusthema, uitgebreider aan bod. Doel van de cursus is om je inzicht te geven in waar voedingsconcepten toegepast kunnen worden. Ook in deze cursus ga je ook zelf aan de slag met een rantsoenprogramma.

  Tenslotte wordt er ingegaan op de vraag wat een nutritionist kan betekenen voor de dierenarts of medisch begeleider (para-veterinair, dierenfysiotherapeut, etc.)

 • Opleidingstraject paardenvoeding - hoe werkt het?

  Paardenvoeding is een essentieel component binnen de verzorging van paarden. Het draagt bij aan de gezondheid en welzijn van het paard. Er bestaan echter veel mythes over paarden en hun voeding.

  Wij bieden je in samenwerking met ANIVADO, vertegenwoordigt door Dr. ing David van Doorn MSc, een aantal cursussen op het gebied van de paardenvoeding. Deze cursussen gaan verder dan de vraag moet ik “meer” of “minder” voeren of is dit voedermiddel “goed” of “ slecht” voor mijn paard.

  De cursussen zijn zo opgezet dat je je kennis en vaardigheden kunt “stapelen” en kunt doorstromen naar verdiepende cursussen. Na de Online basiscursus paardenvoeding, die je zelfstandig online dient te volgen op het ANIVADO educatieplatform, kun je je inschrijven voor de “Live” cursussen bij ons. Hieronder zie je een diagram van de cursusflow van de cursussen paardenvoeding.

  Voor wie zijn deze cursussen?

  De Basiscursus paardenvoeding is gericht op degene die zowel een theoretische verdieping als praktische vaardigheden wil ontwikkelen met betrekking tot de paardenvoeding.

  Paardenvoeding 1 - Online basiscursus paardenvoeding is een op zich staande cursus maar is verplicht om de live cursussen bij ons in Barneveld te kunnen volgen. Deze cursussen zijn ontwikkeld voor professionals binnen de paardenwereld en worden op hbo-niveau gegeven.

  Waarom moet ik eerst een online cursus volgen?

  De Online basiscursus paardenvoeding kan gevolgd worden door personen met verschillende achtergronden. De vooropleiding, kennis, ervaring en rekenvaardigheden kan daarom tussen cursisten verschillen. In de basiscursus leer je werken met een deel van het CVB tabellenboek maar ook met een online rantsoenprogramma. We gebruiken deze tools om rantsoenen voor paarden te formuleren en te evalueren.

  Om deze vaardigheden toe te kunnen passen gaan we ook in op de theoretische concepten van de paardenvoeding. In de “Live” cursussen (paardenvoeding 1, 2, 3 en 4) dien je over deze kennis en vaardigheden te beschikken. Dit zorgt ervoor dat alle cursisten een gelijke basis hebben waardoor we snel praktisch aan de slag kunnen in de vervolgcursussen. De Online basiscursus paardenvoeding maakt het mogelijk om in je eigen tempo deze cursus af te ronden en te oefenen. Je kunt dan ook makkelijker een aansluiting met een vervolgcursus plannen.

  Is vrijstelling voor de basiscursus mogelijk?

  In de Basiscursus zijn verplichte onderdelen, voorbereidingen en vaardigheden opgenomen die noodzakelijk zijn voor het volgen van de vervolgcursussen, met name m.b.t. Paaredenvoeding 2 - Voeding van het (sport)paard. Heb je gewerkt met een CVB tabellenboek van voor 2013 dan kunnen wij geen vrijstelling verlenen. Ook een opleiding aan de agrarische hogeschool is helaas onvoldoende om vrijstelling te krijgen.

  Wanneer je wel graag een verzoek wilt doen voor vrijstelling voor de Online basiscursus paardenvoeding dan verzoeken wij je uitgebreide informatie m.b.t. je opleiding of specifieke ervaring/kennis door te geven zodat de cursusleider deze kan beoordelen.