Paardenvoeding 2 - Voeding van het (gezonde) sportpaard

Cursussector
Hippische sector
Vakgebieden
Hippische onderneming

Met de basiskennis van Paardenvoeding 1 op zak, kun je door met deze ‘live’ cursus in Barneveld. Op deze cursusdag staat de voeding van het (gezonde) sportpaard centraal. Ook deze leerstof staat op zichzelf, maar geeft je de noodzakelijke voorkennis als je door wilt met de volgende module: Paardenvoeding 3 en/of Paardenvoeding 4.

 • Aeres Training Centre Barneveld
 • 1 dag
 • 09:30 - 16:30
 • Circa 16 cursisten

Voor wie

Je houdt je professioneel bezig met het voeren, houden, verzorgen en begeleiden van sportpaarden. Of je wilt/moet hierover professioneel advies kunnen geven.

Startdata & vervolgdata van deze cursus

 • Start:
  | Aeres Training Centre Barneveld
  15 pl.
  Locatie

  Aeres Training Centre Barneveld

  Schrijf je in

Resultaat

Na het volgen van deze cursus heb je veel kennis over voerstrategieën voor verschillende sportdisciplines. Op basis van deze basisprincipes kun je beter rantsoenen voor sportpaarden evalueren. Je leert deze principes ook toe te passen door gebruik te maken van een online rekenprogramma. Daarbij krijg je inzicht in enkele basisprincipes van de bewegingsfysiologie die gerelateerd zijn aan de voeding. Daarnaast leer je welke energiebronnen aangewend kunnen worden voor prestatie. Tot slot kom je meer te weten over de toepassingen van mineralen, vitaminen, elektrolyten en diverse supplementen.

Vooropleiding

Paardenvoeding 1 - Online basiscursus paardenvoeding

Kun je op basis van opleiding of ervaring aantonen dat je beschikt over voldoende kennis voor het samenstellen van het rantsoen op basis van het voedernormenboekje, dan is het mogelijk vrijstelling te krijgen van de basiscursus Paardenvoeding 1.

Vervolg

Werk je in de paardenwereld en heb je deze cursus succesvol afgerond, dan kun je verder met:

 • Paardenvoeding 3 - Voeding van het paard met spier- en locomotieproblemen en problemen aan het maagdarmkanaal
 • Paardenvoeding 4 – Voeding van het paard met onder- of overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid

Accreditatie

De cursus Paardenvoeding 2 is met 4 punten geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij dieren (NVFD).

De docent

David van Doorn

'Als docent van een cursus kan ik vakkennis overdragen maar ook discussiëren met gemotiveerde professionals. Dat is inspirerend!'

Beroep
Equine Nutrition Consultant en docent

Vakgebied
Docent diervoeding en in het bijzonder de voeding van het paard.

Bijzonderheden
David is ook docent/onderzoeker paardenvoeding, verbonden aan de leerstoelgroep Voeding van het Departement Landbouwhuisdieren/Paard, Faculteit der Diegeneeskunde, Universiteit Utrecht.

Meer informatie

 • De cursus start met een inleiding met betrekking tot voeding en bewegingsfysiologie. Daarbij wordt ook gekeken naar verschillen en overeenkomsten tussen humaan sporters en sportpaarden. Ook wordt er dieper ingegaan op de vertering van koolhydraten. Daarnaast wordt behandeld of strategieën zoals bijvoorbeeld ‘glycogeen’ of elektrolyten laden bij het paard werkzaam zijn. Ook andere supplementen passeren de revue.

  In deze cursus komt wederom het voedernormenboekje (CVB) aan bod. Daarnaast ga je zelf werken met een online rantsoenprogramma. Bovenstaande onderwerpen worden behandeld aan de hand van presentaties afgewisseld met interactieve werkvormen. Daarnaast is ruimte voor je vragen en eigen inbreng.

 • Deze cursus wordt aangeboden op hbo-niveau en heeft een sterkere theoretische insteek. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met, en wordt verzorgd door dr. ing. David van Doorn MSc, wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van de paardenvoeding met ruim 10 jaar werkervaring in de paardenvoedingsindustrie.