Paardenvoeding 1 - Online basiscursus paardenvoeding

Cursussector
Hippische sector
Vakgebieden
Hippische onderneming
Vakgebieden
Diervoeding

De juiste voeding is erg belangrijk voor paarden. Maar welk voer geef je? Hoeveel? En waarom? In de online cursus Paardenvoeding 1 leer je de basisprincipes van goede voeding. De antwoorden op al deze, en nog veel meer vragen, krijg je door de basisprincipes van de voeding te leren. Deze basisprincipes leer je aan de hand van de bouw van het maagdarmkanaal van het paard en zijn natuurlijke opnamegedrag. Daarnaast leer je te werken met het voedermiddelenboekje voor paarden en een online rantsoen berekeningsprogramma. Zo word je online al snel veel wijzer over paardenvoeding en kun je door met de vervolgcursussen.

De online cursus Paardenvoeding 1 (mbo-niveau) legt de basis van jouw kennis over paardenvoeding. Je hebt deze basiskennis ook nodig om de vervolgcursussen paardenvoeding te kunnen volgen. Deze cursussen (hbo-niveau) worden gegeven bij Aeres Training Centre Barneveld.

Ook interessant voor jou is de Paardenvoeding leerlijn

Voor wie?

Je bent paardenprofessional en je wilt meer weten over paardenvoeding. Ook geïnteresseerde paardeneigenaren en iedereen die zich verder wil verdiepen en ontwikkelen in de paardenvoeding zijn van harte welkom om deze cursus te volgen! Deze basiscursus wordt aangeboden op mbo-niveau en heeft een praktische insteek.

Resultaat

Je hebt de basisprincipes voor het maken, en evalueren van rantsoenen voor paarden geleerd. Je kunt werken met de CVB voedernormentabel voor paarden, maar ook met een online rantsoenprogramma. Je leert principes voor het opstellen en evalueren van een rantsoen voor een paard. Daarnaast leer je voedermiddelen herkennen. Verder gaan we in op praktische vragen. Bijvoorbeeld: kun je paarden die op onderhoud gevoerd worden alleen ruwvoer geven?

Deze cursus is geaccrediteerd door de KNHS met 35 licentiepunten voor instructeurs en licentiehouders.

Inschrijven

Deze online basiscursus bieden wij aan in samenwerking met Anivado en kan je volgen in je eigen tempo. Je kunt je op elk gewenst moment inschrijven via de website van ANIVADO.

Vervolg

Heb je deze cursus succesvol afgerond? Dan kun je verder met de cursus Paardenvoeding 2 - Voeding van het (gezonde) sportpaard. Geef je uiterlijk drie weken voor het begin van deze cursus op, dan kunnen wij je op tijd melden of er genoeg inschrijvingen zijn. Bij aanmelding wordt gevraagd naar je bewijs van deelname aan de online basiscursus Paardenvoeding.

  • In de cursus Paardenvoeding 2 staat de voeding van het (gezonde) sportpaard centraal.
  • Paardenvoeding 3 - Voeding van het paard met spier- en locomotie problemen en problemen aan het maagdarmkanaal
  • En in Paardenvoeding 4 wordt ingegaan op voeding van paarden met onder- & overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid.

De docent

David van Doorn is landbouwkundig ingenieur (Dierhouderij/Veehouderij) en heeft zijn master “Animal Science” behaald aan Wageningen University & Research Center. Daarnaast is hij gepromoveerd op het thema fosfor absorptie bij het paard bij de Afdeling Voeding, Faculteit der Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Zijn huidige beroep is Equine Nutrition Consultant en -docent. Sinds 2010 is hij ook parttime docent/onderzoeker paardenvoeding aan de Leerstoel Voeding, van de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht dat onderdeel is van het Centrum Diervoeding (WUR).

David vind het als docent van een cursus inspirerend om vakkennis over te dragen en te discussiëren met gemotiveerde professionals.

Meer informatie

Partners van Aeres Training Centre Barneveld