Manege instructeur basissport

Cursussector
Hippische sector
Vakgebieden
Hippische onderneming

Veel paardenliefhebbers begonnen hun ruitersportcarrière op een manege. Daar beleefde je je eerste paardenmomenten en begon jouw passie voor het paard. De instructeur die in het midden staat is erg belangrijk. Die moet de lol, de interesse, het enthousiasme bij kinderen, maar ook bij volwassenen zien te vinden en te behouden. Zie jij jezelf daar al staan, is dat jouw droom? Wil je graag met mensen werken èn met paarden? Wil jij op enthousiaste wijze kinderen en/of volwassenen de basisbeginselen, de techniek en vooral ook de lol van paardrijden aanleren en hen helpen zich verder als ruiter te ontwikkelen? Dan is deze opleiding iets voor jou!

 • Aeres Hippisch Centrum
 • Volgt z.s.m.
 • Volgt z.s.m.
 • Op maat

Voor wie

Voor iedereen die graag groepslessen wil geven – aan kinderen of volwassenen – op een manege of ponyclub. Ook is deze cursus geschikt voor mensen die instructeur willen worden naast hun huidige baan. En nogmaals: je hoeft geen baan te hebben bij een bedrijf dat is aangesloten bij de FNRS. Natuurlijk moet je zelf als ruiter wel enig niveau hebben om te starten met deze opleiding.

Wat moet je kunnen:

 • Je kunt minimaal een 60 cm parcours springen.
 • Je dressuur niveau is minimaal F6/D6 of B bij de KNHS.

Voowaarden:

 • Je hebt de Aspirant (Manege) instructeursopleiding met goed gevolg afgerond.

Overige voorwaarde:

 • Je hebt bij aanvang van de opleiding een manege gevonden om 40 uur stage te lopen m.b.t. het lesgeven en het compleet maken van je portfolio.
 • Je bent bij aanvang van de opleiding lid van de KNHS.

Om je toelating te toetsen ontvangen wij graag, naast je inschrijving, per e-mail een kopie van je diploma Aspirant (Manege) instructeursopleiding. Je kunt dit mailen naar atc.barneveld@aeres.nl ovv van je naam en 'toelating Manege instructeur - locatie Rosmalen'.

Resultaat

Na het volgen van de opleiding durf je voor een groep te staan en kun je lessen geven aan groepen, van beginners tot gevorderden, van kinderen tot aan volwassenen.

Van het (spelenderwijs) aanleren van de basisbeginselen van het paardrijden, manegefiguren rijden, de verzorging, veiligheid, omgang met het paard/de pony, het opzadelen, tot aan het verder ontwikkelen als ruiter, jij begeleid de amazones op de juiste didactische en enthousiaste manier. Je bent een klantgerichte instructeur en draagt met plezier de verantwoordelijkheid voor een groep mensen en paarden.

Erkend door KNHS

Onze opleiding is erkend door de KNHS. Dat betekent dat je na het succesvol afronden jezelf een manege instructeur mag noemen. Je hebt dan je ORUN erkende lesbevoegdheid. Na het behalen van je diploma wordt het ORUN diploma Niveau 3 manege instructeur basissport uitgereikt.

Docent

Nienke Hesseling is een ervaren en enthousiaste instructeur. Naast instructeur is Nienke ook zelf actief als ruiter en heeft ze jaren lange ervaring als medewerker van een FNRS manege.

Meer informatie

 • Programma volgt z.s.m.

 • Heb je een eigen paard? Dan mag je deze meenemen. Je huurt dan een stal op de locatie. Je betaalt hiervoor € 17,50 per (les)dag. Heb je geen paard? Dan huur je een paard van de locatie. Je betaalt hiervoor eveneens € 17,50 per (les)dag.

  Lunch en versnaperingen dien je zelf mee te nemen.