Blessurepreventie en management bij (sport)paarden

Cursussector
Hippische sector
Vakgebieden
Hippische onderneming

Aeres Training Centre Barneveld stemt voordurend het opleidingsaanbod af op de behoefte van de cursisten, en op de markt. De wensen en eisen veranderen per slot van rekening met de tijd. Daarom werken wij aan nieuwe opleidingen en cursussen en het het inrichten van het bestaande aanbod. 

 • Aeres Hippisch Centrum
 • 3 dagen
 • 10:00 - 16:00
 • Circa 15 cursisten
Talent voor groei

Erica Reijerkerk

Erica Reijerkerk is verbonden aan Aeres Barneveld als dierenarts en docent. Ze is een van de experts achter onze gloednieuwe cursus die er hopelijk voor gaat zorgen dat blessures en andere gezondheidsproblemen bij paarden eerder ontdekt en zelfs voorkomen kunnen worden. Erica verloor haar hart aan de paarden en aan het vak van dierenarts, maar ze draagt ook het onderwijs een bijzonder warm hart toe. “Het is de combinatie tussen praktijk en onderwijs die ik zo leuk vind”, vertelt ze. “Als er ergens een plek is waar die twee zaken gecombineerd worden, dan is het wel bij ATCB! Het klinkt wellicht een beetje idealistisch, maar veel van wat ik doe heeft tot doel de gezondheid van paarden te verbeteren. Dat vind ik oprecht belangrijk. 

 

Startdata & vervolgdata van deze cursus

 • Start:
  | Aeres Hippisch Centrum
  Vervolgdata
  Schrijf je in

Kennis is vooruitzien

Erica: “Kennis is vooruitzien, zeker als het gaat om blessures en het voorkomen daarvan. Als je werkt met paarden, als je met een paard sport, maar ook als je een paard hebt dat je recreatief gebruikt, is het belangrijk dat je de kennis hebt om te voorkomen dat hij ziek wordt of geblesseerd raakt. Dát is de reden dat we deze cursus in het leven geroepen hebben. Vandaag de dag zie je bij paarden die regelmatig werk verrichten nogal eens dat ze verminderd gaan presteren of zelfs uitvallen als gevolg van blessures of verkeerd management. Als je het hebt over oorzaken voor uitval staan kreupelheden en beengebreken hoog op de lijst. Daarbij is er een aantal categorieën die extra risico lopen. Denk bijvoorbeeld aan paarden die al op jonge leeftijd intensief getraind worden of aan sommige modern gebouwde sportpaarden. Bijvoorbeeld een dressuurpaard is vaak gebouwd als een 'ballerina'. Zo’n dier staat qua fysiek gestel verder af van het werkpaard waar hij van afstamt. Een ballerina wil je niet massief en zwaar gepierd hebben, maar als je zo’n sierlijk bewegingswonder te zwaar belast, bestaat de kans dat er problemen ontstaan. Met deze cursus willen wij mensen leren hoe een paard in elkaar zit en functioneert. Hoe komt beweging tot stand, hoe bouwt hij conditie en juiste bespiering op, maar bovenal ook: wat kan daarbij misgaan?
Daarnaast komt aan de orde wat blessures zijn en hoe ze kunnen ontstaan. Als derde gaan we het hebben over diagnostische en therapeutische mogelijkheden bij blessures. Wat kun je bereiken met bijvoorbeeld aquatraining, fysiotherapie of shockwave?
De vierde pijler van deze cursus is een juiste training en algeheel management inzetten ter preventie. Wat is een goede en voor het paard veilige training?"  

Brede doelgroep

Erica vertelt dat de doelgroep van deze cursus breder is dan de naam wellicht doet vermoeden. “Veel mensen denken bij de term ‘sportpaard’ aan paarden die op hoog niveau presteren in bijvoorbeeld de dressuur of de springsport. Maar ook een paard dat regelmatig meegenomen wordt op een buitenrit kan geblesseerd raken of ziek worden. De cursus is echt niet alleen bedoeld voor eigenaren van paarden die een kast vol bekers hebben.
Het gaat om alle arbeid verrichtende paarden; jonge paarden, menpaarden of paarden die recreatief gebruikt worden etc.
In principe is elk paard dat onder een ruiter of voor een menner beweging verricht een ‘sport’ paard. De cursus is bedoeld voor elke paardenliefhebber die rijdt of ment met zijn paard, maar ook voor trainers en instructeurs, paardensportmasseurs, dierenfysiotherapeuten, paraveterinairen en dierenartsen.”

Partners van Aeres Training Centre Barneveld