Aspirant manege instructeur

Cursussector
Hippische sector
Vakgebieden
Hippische onderneming

Je kunt je vast je eerste paardenmomenten nog herinneren...‘Op welke pony mag ik rijden?’ ‘Geeft Marlies wel les?’ Het moment waarop je de rest van de wereld vergeet, mede mogelijk gemaakt door een onvergetelijke instructeur. Iemand die jou leert paardrijden en plezier, vertrouwen en kennis bij brengt. De passie voor de manege is hier begonnen. Wil jij ook graag leren lesgeven en ruiters deze passie bijbrengen? Wil jij werken met zowel paarden, kinderen en volwassenen? Dan is deze opleiding iets voor jou! Na het volgen van deze opleiding kun je doorgaan met de opleiding tot Manege instructeur basissport.

  • Aeres Hippisch Centrum
  • 20 dagen
  • 19:00 - 22:00
  • Circa 12 cursisten

Voor wie

Voor iedereen die graag groepslessen wil geven aan kinderen en/of volwassenen op een manege. Deze opleiding is ook geschikt wanneer je instructeur wilt worden naast je huidige baan. Tijdens je opleiding loop je stage op een manegebedrijf. 

Wat moet je kunnen?

  • Je kunt minimaal een 60 cm parcours springen.
  • Je dressuur niveau is minimaal F6/D6 of B bij de KNHS.

Overige voorwaarden:

  • Je hebt bij aanvang van de opleiding een manege gevonden om 40 uur stage te lopen m.b.t. het lesgeven en het compleet maken van je portfolio.
  • Je bent bij aanvang van de opleiding lid van de KNHS.

Om je toelating te toetsen ontvangen wij graag, naast je inschrijving, bewijsstukken van één of meerdere, bovenstaande toelatingseisen. Je kunt dit mailen naar atc.barneveld@aeres.nl ovv van je naam en 'toelating Aspirant manege instructeur'. Voldoe je nog niet helemaal, maar zou je de opleiding wel heel graag willen volgen, neem dan contact met ons op.

Resultaat

De opleiding academische rijkunst bestaat uit 12 lesdagen, waarin de nadruk ligt op het aanleren van de basiscommunicatie, de technieken en het kennismaken met de Academische Rijkunst.

Erkenning

De opleiding Aspirant manege instructeur is erkend door de KNHS. Dit betekent dat je na het succesvol afronden van de opleiding je jezelf Aspirant manege instructeur mag noemen en de mogelijkheid hebt om je als instructeur te verzekeren. Je hebt dan je ORUN-erkende lesbevoegdheid. Voor het Niveau 2 diploma is een lidmaatschap van de KNHS verplicht.

Vervolg

Na het behalen van jouw diploma is het mogelijk om door te stromen naar de opleiding Manege instructeur basissport.

De docent

Nienke Hesseling is een ervaren en enthousiaste instructeur. Naast het behalen van haar niveau 4 instructeursdiploma aan het NHB Deurne, beschikt zij ook over haar tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Na haar opleiding heeft zij een aantal jaar in de paarden gewerkt waarbij ze zich gespecialiseerd heeft in het opleiden van jonge paarden. Daarnaast geeft zij al 10 jaar manege en privélessen t/m Z niveau en is zij sinds 2014 werkzaam als praktijkdocent bij Aeres MBO Barneveld, waar zij ook het Aeres Hippisch Centrum coördineert. In haar vrije tijd is zij actief in de basiswedstrijdsport, in zowel springen als dressuur.

Meer informatie

  • Docenten Nienke Hesseling en Gerd van Delden verzorgen de lessen tijdens de cursus Aspirant manege instructeur. Bij de start van de cursus krijg je uitleg over de PvB' s, je portfolio en het programma. Daarnaast zijn er tijdens de cursus meerdere theorielessen over de rijtechniek van dressuur en springen, voeding en gezondheid, het beoordelen van paarden, didactiek en pedagogiek, omgang en verzorging van paarden. Bij de praktijklessen komt het rijden en de techniek maar ook het lesgeven aan bod.

  • De prijs van de opleiding is inclusief theorie en praktijk examen en gebruik van onze schoolpaarden.