Aspirant manege paardrij instructeur opleiding

Cursussector
Hippische sector
Vakgebieden
Hippische onderneming

Je kunt je vast je eerste paardenmomenten nog herinneren...‘Op welke pony mag ik rijden?’ ‘Geeft Marlies jouw paardrij instructeur wel les?’ Het moment waarop je de rest van de wereld vergeet, mede mogelijk gemaakt door een onvergetelijke instructeur. Iemand die jou leert paardrijden en plezier, vertrouwen en kennis bijbrengt. De passie voor de manege is hier begonnen. Wil jij ook graag leren lesgeven en ruiters deze passie bijbrengen? Dan is de aspirant paardrij instructeur opleiding iets voor jou! Als Aspirant manege instructeur leer je alles over de manege. Na het volgen van deze aspirant paardrij instructeur opleiding kun je doorgaan met de opleiding tot Manege instructeur basissport.

 • Aeres Hippisch Centrum
 • 20 dagen
 • 19:00 - 22:00
 • Circa 12 cursisten

Voor wie is de aspirant paardrij instructeur opleiding

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die graag groepslessen wil geven aan kinderen en/of volwassenen op een manege. Als je een paardenopleiding wilt volgen, dan is dit dé opleiding voor jou! Ook is deze cursus geschikt voor mensen die paardrij instructeur willen worden naast hun huidige baan.

Startdata & vervolgdata van deze aspirant paardrij instructeur opleiding

 • Start:
  | Aeres Hippisch Centrum
  Vervolgdata
  • | Aeres Training Centre Barneveld
  Schrijf je in
 • Start:
  | Aeres Hippisch Centrum
  Vervolgdata
  Schrijf je in

Toelatingseisen

 • Je kunt minimaal een 60 cm parcours springen.
 • Je dressuurniveau is minimaal F6/D6 of B bij de KNHS.

Overige voorwaarden:

 • Je hebt bij aanvang van de opleiding een manege gevonden om 40 uur stage te lopen m.b.t. het lesgeven en het compleet maken van je portfolio.*
 • Je bent bij aanvang van de opleiding lid van de KNHS.

Om je toelating te toetsen ontvangen wij graag, naast je inschrijving, bewijsstukken van bovenstaande toelatingseisen. Je kunt dit mailen naar atc.barneveld@aeres.nl o.v.v. je naam en 'toelating Aspirant manege instructeur'. Voldoe je nog niet helemaal, maar zou je de opleiding wel heel graag willen volgen, neem dan contact met ons op.

*De stagebegeleider beschikt minimaal over een ORUN niveau- 3 diploma of NHB diploma (niveau 4).

Resultaat

Als je de opleiding paardrij instructeur met een voldoende afrondt mag je manege groepslessen geven aan beginnende kinderen en volwassenen. Je bent bevoegd om op een accommodatie met een veiligheidscertificaat les te geven aan de hand van een voorgeschreven lesplan van een ORUN 3 instructeur. Je kunt ook de ruiteropleiding  ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen. Je mag nu officieel paardrijles geven! Daarnaast heb je laten zien dat je zelf op het gestelde niveau een paard kunt trainen.
Je bent enthousiast, kan omgaan met klanten en draagt met plezier de verantwoordelijkheid voor een groep mensen en paarden.

 

Erkend door KNHS

De opleiding Aspirant manege instructeur is erkend door de KNHS. Jij mag jezelf Aspirant manege instructeur noemen na het succesvol afronden van deze opleiding. Daarnaast is er de mogelijkheid om je als instructeur te verzekeren. Je hebt dan je ORUN-erkende lesbevoegdheid. Voor het niveau 2 diploma is een lidmaatschap van de KNHS verplicht.

Meer informatie

 • Onze docenten Nienke Hesseling en Gerd van Delden verzorgen de lessen tijdens de cursus Aspirant manege instructeur. Bij de start van de cursus krijg je uitleg over de Proeven van Bekwaamheid, je portfolio en het programma. Daarnaast zijn er tijdens de cursus meerdere theorielessen over de rijtechniek van dressuur en het springen. Ook zal je veel leren over de voeding en gezondheid van paarden. Het beoordelen van paarden, didactiek en de pedagogiek komen tevens ruim aan bod tijdens de theorielessen van deze opleiding. Tot slot zal je veel leren over de omgang met- en verzorging van paarden. Bij de praktijklessen komt het rijden en de techniek, maar ook het lesgeven aan bod.

 • De prijs van de opleiding is inclusief theorie- en praktijk examen. Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van de paarden die op het Aeres Hippisch Centrum aanwezig zijn. Je hoeft niet zelf een paard mee te nemen. De opgedane kennis van de cursus kun je thuis toepassen op je eigen paard. 

   

Partners van Aeres Training Centre Barneveld