Verkort traject paraveterinair dierenartsassistent (STAP)

Cursussector
Gezondheidszorg
Vakgebieden
Dierenartspraktijk

Je bent al een aantal jaren werkzaam als dierenartsassistent en wil graag het officiële certificaat paraveterinair behalen. Met dit certificaat kan jij je laten registreren in het Diergeneeskunderegister. Een paraveterinair kent de kneepjes van het vak en is hoger opgeleid dan een dierenartsassistent. 

Beschik jij al over de nodige kennis en ervaring, maar ontbreekt een registratie als paraveterinair nog? Dan is dit unieke en tijdelijke traject wellicht wat voor jou. Naast onze reguliere paraveterinaire opleiding bieden we tijdelijk ook dit extra korte traject aan om jou te certificeren als paraveterinair, zodat je je kunt registreren in het diergeneeskunderegister en daarmee bevoegd bent om paraveterinaire handelingen uit te voeren. Een unieke kans, maar ook een pittig traject waarbij kennis, ervaring en discipline nodig zijn. Dit traject bieden we aan tot september 2023.

Uitleg over het verkorte traject paraveterinair

 • Barneveld, online en op locatie
 • 4 dagen (excl. stage en zelfstudie)
 • Variabel
 • Circa 30 cursisten
Talent voor groei

Voor wie is het verkorte traject paraveterinair?

Je komt in aanmerking als:

 • Je minimaal 3 jaar fulltime (of een soortgelijke omvang in tijd wanneer je parttime werkt) ervaring hebt in het uitvoeren van de handelingen die zijn voorbehouden aan een paraveterinair binnen een gezelschapsdierenpraktijk, maar nog niet over het diploma paraveterinair dierenartsassistent beschikt en/of nog niet bent ingeschreven in het Diergeneeskunderegister;
 • Of, je een locatie manager- of praktijkmanagersfunctie uitvoert en nog minimaal 50% van jouw tijd als paraveterinair werkzaamheden verricht en minimaal 3 jaar fulltime (of een soortgelijke omvang in tijd wanneer je parttime werkt) ervaring hebt als paraveterinair; 

En daarnaast:

 • De beroepsvaardighedenlijst voor 80% beheerst, klik hier.
 • Je in staat bent om een cursus op MBO-4 niveau af te ronden;
 • Je in staat bent om in zelfstudie te leren. Dit vraagt planning, overzicht en discipline.

Onderdelen van het verkorte traject

Het verkorte traject paraveterinair bestaat uit drie verschillende onderdelen.

3 onderdelen;

 • Instaptoets
 • Examendeel
 • Additionele modules (online, zelfstudie)

De instaptoets

Vooraf doe je de instaptoets om te bepalen wat jouw huidige kennisniveau is. Middels deze meting wordt bepaald of het mogelijk lijkt voor je om zonder of met additionele modules (maximaal 4) het theoretisch eindexamen te gaan halen. Deze Instaptoets is een digitale kennistoets en wordt in Barneveld afgenomen.
Iedere deelnemer start met de Instaptoets. Vanuit daar volgt een traject advies.
Dit advies kent drie varianten:

 1. Je kunt door naar het verkorte traject en je hoeft geen additionele modules te volgen.
 2. Je kunt door naar het verkorte traject, maar moet wel 1 of meer van de 10 additionele modules volgen (max. 4).
 3. Je kunt niet door naar het verkorte traject en we adviseren je de reguliere opleiding te volgen.

Het stage en examendeel

Met dit onderdeel ga je de examens doorlopen die nodig zijn om het certificaat paraveterinair dierenartsassistent te behalen. Je kunt je daarmee laten registreren in het register. 

Om het certificaat Paraveterinair Dierenartsassistent te behalen, moet je hebben voldaan aan de volgende punten:

 • Voldoende resultaat voor het theoretische kennisexamen
 • Voldoende resultaat voor het praktijkexamen dierverzorging
 • Voldoende resultaat voor de praktijkexamens in de dierenartsenpraktijk
 • 200 uur stage met afgetekende urenlijsten (vrijstelling voor 120 uur is mogelijk)

Uitgebreidere informatie over dit onderdeel staat onderaan bij meer informatie.

Tijdlijn verkort certificeringstraject paraveterinair

Additionele modules

Additionele modules dienen gevolgd te worden wanneer bij de Instaptoets blijkt dat de kennis van een specifiek onderwerp nog niet voldoende op niveau is om succesvol het theorie examen te kunnen maken. Welke modules je dient te volgen is bepaald in de Instaptoets. Dit zullen maximaal 4 modules zijn. De modules bestaan uit digitaal materiaal en twee contactmoment, zowel fysiek als online. Deze modules volg je gelijktijdig met het stage en examendeel.

Kennismakingsmoment

Wil je eerst wat meer informatie en kijken of dit traject wel bij jou past? We bieden hiervoor kennismakingsmomenten aan waarop we extra uitleg en een rondleiding geven op onze DAP, tevens examen locatie en ruimte is voor jouw vragen. Kijk voor meer informatie op de volgende link.

Reguliere 2-jarige deeltijdopleiding

Als je meer dan 4 modules nodig hebt (volgens de instaptoets) dan adviseren wij de reguliere 2- jarige deeltijdopleiding en kom je niet in aanmerking voor dit verkorte traject.

Vervolgopleiding

Wil je na deze opleiding leren hoe je manager kunt worden van een dierenartsenpraktijk? Aeres Training Centre Barneveld heeft een unieke (vervolg)opleiding: Veterinair praktijkmanager op hbo-niveau.

*Meer informatie

Partners van Aeres Training Centre Barneveld