Er is de laatste jaren een grote toename van hobbypluimvee, waardoor de kans dat je een kip op het spreekuur treft steeds groter wordt. Hobbyisten vinden het logischer om met een zieke kip naar de dierenarts te gaan dan naar een veearts, waar pluimvee traditioneel wordt behandeld. Geneeskunde van pluimvee maakt echter onvoldoende deel uit van de dierenartsopleidingen, waardoor je waarschijnlijk niet de juiste behandeling kunt bieden. Daarom organiseren wij in samenwerking met Fair Poultry een praktische cursus voor medewerkers van gezelschapsdierenartspraktijken.

  • Aeres Training Centre Barneveld
  • 1 dag
  • 10:00 - 16:30
  • Circa 8 cursisten
Talent voor groei

Voor wie?

Dierenartsen en assistenten die te maken (kunnen) krijgen met hobbypluimvee op het spreekuur en meer willen leren over geneeskunde van pluimvee.

Resultaat

Na afloop van de cursus weet je welke vragen en wedervragen je moet stellen als je telefonisch vragen krijgt over pluimvee en ken je de meest voorkomende ziekten bij hobbypluimvee. Verder weet je hoe je een kip onderzoekt en hanteert.

Inhoud

Onderwerpen:

In deze praktijkgerichte, hands-on cursus behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Kip aan de telefoon: welke vragen en wedervragen zijn van belang om een goede inschatting te maken van de pluimvee-patiënten via de telefoon?
  • Meest voorkomende ziekten bij hobbypluimvee en de praktische benadering ervan
  • Praktisch: hanteren en onderzoeken van een kip

Onze locatie in Barneveld heeft unieke faciliteiten met onder andere een eigen pluimveestal waar het praktische gedeelte van de cursus zal plaatsvinden.

De docent

Vera Bavinck werkt als erkend pluimveedierenarts. Tussen 2017 en 2021 richtte zij zich vanuit pluimveedierenartsen praktijk AviVet op de begeleiding van opfok en leghennen. In 2021 startte zij samen met Roland Bronnenberg pluimveepraktijk Fair Poultry. Hiermee is de focus verschoven naar de begeleiding van kleinschalige koppels leghennen, vaak in mobiele huisvestingen en staat naast de gezondheid ook het welzijn centraal.

Voor de overstap naar pluimvee was ze 6 jaar werkzaam in de gemengde praktijk, waarvan 5 jaar in Australië. Dierhouders en haar collega’s hadden al snel door dat hobbykippen met hun problemen bij haar welkom zijn. De passie voor pluimvee deelt ze graag met anderen.

Startdata & vervolgdata van deze cursus

  • Start:
    | Aeres Training Centre Barneveld

Partners van Aeres Training Centre Barneveld