Fysiotherapie bij dieren - Post-hbo opleiding

Cursussector
Hippische sector
Vakgebieden
Hippische onderneming
Cursussector
Gezondheidszorg
Vakgebieden
Fysiotherapie voor dieren
Cursussector
Fysiotherapie bij dieren

Je bent humaan fysiotherapeut en je wilt de overstap maken naar dieren. Een belangrijk deel van de post-hbo-opleiding Dierfysiotherapie wordt besteed aan het adviseren van de eigenaar of trainer van een dier. Mede op basis van jouw kennis en ervaring voer je onderzoek uit op basis van het dierfysiotherapeutisch onderzoeksprotocol. Je behandelt dieren op verwijzing van, en in samenwerking met een dierenarts.

Veel fysiotherapeuten gingen je voor. En net als zij, leer je alle middelen kennen die een dierenfysiotherapeut tot zijn beschikking heeft: massagetherapie, oefen- en bewegingstherapie, fysiotechnische applicaties als elektrotherapie, ultrageluid, laser, magneetveld en koude- en warmte-applicaties. Als je passie hebt voor dieren en fysiotherapie, dan is dit jouw kans om die twee te combineren!

  • Aeres Hippisch Centrum & Aeres Training Centre Barneveld
  • 48 dagen
  • 09:00 - 16:30
  • Circa 26 cursisten

Voor wie?

Je bent humaan fysiotherapeut met liefde voor dieren. De nauwe samenwerking en communicatie met de dierenarts spreekt je aan. Je ziet het als een uitdaging om samen de beste oplossing voor het dier te vinden. Ervaring in de omgang met vooral paarden en honden is een pre.

Lesdagen en praktische vaardigheden

De deeltijdopleiding bestaat uit 48 lesdagen en duurt ongeveer 2,5 jaar. De lessen worden hoofdzakelijk gegeven op donderdag, vrijdag en incidenteel op zaterdag.

Omdat je als gediplomeerd fysiotherapeut over de theoretische basiskennis beschikt, bestaat deze opleiding voornamelijk uit praktijklessen. Hierin wordt veel aandacht besteed aan de anatomie van het dier en aan de vertaalslag van mens naar dier. Daarnaast vraagt de opleiding tijd voor het bestuderen van de theorie.

Resultaat en erkenning

Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft in 1992 wettelijk vastgelegd dat dierenfysiotherapeuten kunnen overgaan tot behandeling van dieren als zij in het bezit zijn van een diploma 4-jarige opleiding Humaan fysiotherapie, aangevuld met onze post-hbo-opleiding. Na het succesvol afronden van deze post-hbo-opleiding Fysiotherapie bij dieren, kun je met je getuigschrift een aanvraag indienen om jezelf als Dierenfysiotherapeut te registreren bij het CIBG dierengeneeskundig register.

Vooropleiding

Je bent afgestudeerd humaan fysiotherapeut. Werkervaring als humaan fysiotherapeut is niet nodig.

Perspectief

Veel dierenfysiotherapeuten werken als zelfstandig ondernemer. Zij beginnen een eigen praktijk in dierfysiotherapie, vinden een plek bij een dierenarts of dierenartsencombinatie, of behandelen 'aan huis' in een stal, manege of kennel. De vrijheid en het dagelijkse contact met dieren geeft voor velen de doorslag om voor deze unieke opleiding te kiezen.

Je kunt je tijdens en na de opleiding aansluiten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij dieren. De NVFD is de belangenvereniging voor dierenfysiotherapeuten.

Kennismakingsdag

Wij organiseren elk jaar een kennismakingsdag waarin je kan kennismaken met het vak en de opleiding. Kijk voor meer informatie bij Fysiotherapie bij dieren - Kennismakingsdag.

* Meer informatie

Partners van Aeres Training Centre Barneveld