Fok je zo nu en dan een nestje met kittens of pups en verkoop je deze aan iemand anders dan familie of vrienden. Dan is het van belang dat je op de hoogte bent van de wet en regelgeving rondom het houden van honden en katten. Sinds juli 2014 is het "Besluit houders van dieren" van kracht. Deze verplicht iedereen die o.a. honden en katten fokt, verkoopt of opvangt in asiel of pension, een vakbekwaamheidsbewijs te halen. Met het Vakbekwaamheidsbewijs honden en katten op zak, kun je aantonen dat je voldoet aan het 'Besluit Houders van Dieren'. Het halen van dit bewijs is vanaf juli 2014 verplicht voor iedereen die bedrijfsmatig met deze dieren werkt. Een fokker (of kweker) valt onder het besluit als er sprake is van bedrijfsmatig handelen. De richtlijnen die de overheid hiervoor hanteert kun je vinden op de website van de RVO.

 • Aeres Training Centre Barneveld
 • 4 dagen
 • 10:00 - 16:30
 • Circa 24 cursisten

Voor wie?

Voor mensen die willen gaan werken in de branche. Of die een eigen dierenpension, dierenasiel, kennel of cattery willen starten. Je hebt voor het volgen van deze opleiding geen (specifieke) vooropleiding nodig. 

Startdata & vervolgdata van deze cursus

 • Start:
  | Aeres Training Centre Barneveld
  Vervolgdata
  • | Online
  Schrijf je in
 • Start:
  | Aeres Training Centre Barneveld
  Vervolgdata
  • | Online
  Schrijf je in
Het vaardigheidsexamen duurt een dagdeel en is onder voorbehoud gepland op de laatste 3 data, zoals je deze hierboven bij de vervolgdata kan vinden.

Verschil opleiding Ondernemer asiel, pension en kennel

Voor het maken van een juiste keuze raden wij aan bij de programma’s van beide cursussen te kijken. De cursus Vakbekwaam Houder van honden en katten bevat veel onderwerpen die je in zelfstudie moet doen en die niet in de les aan de orde komen. Bij de opleiding Ondernemer asiel, pension, cattery en kennel komen wel alle onderwerpen in de les aan de orde. Bij de opleiding wordt bovendien het onderdeel Bedrijfsvoering/PR gegeven. Met dit onderdeel vergaar je cruciale marketingkennis om je bedrijf onder de aandacht te brengen bij je potentiële klanten. Deze cursus is meer geschikt voor elke starter in de branche of die wat meer de tijd nodig heeft de lesstof eigen te maken. 

Beide cursussen leiden op voor het Vakbekwaamheidsbewijs honden en katten, waarbij je als resultaat het officiële certificaat die volgens de wet ‘Besluit houder van dieren’ verplicht is gesteld.

Lesdagen, examen & zelfstudie

Deze cursus duurt 4 lesdagen en bevat diverse onderwerpen die verplicht zijn conform de wettelijke eisen. Hierin komen zowel de theorie als de praktijk aan bod. De theorie- en praktijklessen vinden plaats op onze campus in Barneveld. De lesdagen zijn gemiddeld om de twee weken. Een deel van de cursus bestaat uit zelfstudie. De lesstof hiervoor is beschikbaar via onze online leeromgeving. Je kunt het lesmateriaal op elk gewenst moment bestuderen. Na deze 4 lesdagen sluit je de cursus af met het kennis en vaardigheidsexamen. Het kennisexamen volgt binnen drie maanden na de laatste lesdag. Daarop volgend binnen een maand een eventuele herkansing. Het theorie-examen is digitaal en is een Landelijk examen dat is opgesteld door de Groene Norm. De resultaten worden binnen enkele werkdagen door de Groene Norm bekendgemaakt en via ons door gegeven. Het vaardigheidsexamen beslaat een dagdeel. Deze vindt plaatst op één van de laatste drie genoemde data.

Erkenning & certificering

Heb je het examen succesvol afgelegd, dan voldoe je aan de wettelijke eisen van het Besluit houders van dieren.

Meer informatie

Partners van Aeres Training Centre Barneveld