Hondenfokker + Besluit houders van honden en katten (STAP)

Als je hondenfokker wil worden of meer over hondenfokken wil weten volg dan de cursus Hondenfokken. Een combinatie van Besluit houders van honden en katten en praktijkgericht hondenfokken. Als fokker is het van belang dat je op de hoogte bent van de wet en regelgeving rondom het houden van honden en katten. Sinds juli 2014 is het "Besluit houders van dieren" van kracht. Deze verplicht iedereen die o.a. honden en katten fokt, verkoopt of opvangt in asiel of pension, een vakbekwaamheidsbewijs te halen.  

Een fokker (of kweker) valt onder het besluit als er sprake is van bedrijfsmatig handelen. De richtlijnen die de overheid hiervoor hanteert kun je vinden op de website van de RVO.

Aanvullend op de cursus Besluit houders van dieren honden en katten bieden wij de cursus praktijkgericht hondenfokken aan.

Tijdens de cursus praktijkgericht hondenfokken word je wegwijs gemaakt in de hondenfokkerij. Door middel van praktijkvoorbeelden en oefeningen komen verschillende onderwerpen aan bod die te maken hebben met het fokken van een nestje pups..

Inhoud praktijkgericht honden fokken

De onderwerpen die bijvoorbeeld aanbod komen tijdens de cursus hondenfokken zijn: domesticatie en rassen, verzorging, wetskennis, gedrag, dierenwelzijn, waarop selecteer je ouderdieren, waaraan zie je of een dekking kan plaatvinden, welke verzorging aan het nest kun je geven, etc.

 • Aeres Training Centre Barneveld
 • 7 lesdagen, 1 theorie-examen, 1 vaardigheidsexamen
 • 10:00 - 16:30
 • Circa 24 cursisten
Talent voor groei

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor iedereen die wil starten met fokken of hondenfokker wil worden, zowel hobbymatig honden fokken als voor de hondenfokker die zich wil professionaliseren. Praktijkgericht hondenfokken sluit aan op de cursus vakbekwaam Houder van honden en katten. De volgorde van beide cursussen maakt niet uit deze sluiten op elkaar aan. Ben je starter in de fokkerij of wil je hondenfokker worden? Dan adviseren wij om eerst deze cursus te doorlopen en vervolgens verder te gaan met de cursus vakbekwaam houder van honden en katten. Het vakbekwaamheidsbewijs is verplicht zodra u als hondenfokker pups gaat verkopen.

Besluit houders van dieren al gehaald?

Heb je je besluit houders van dieren al gehaald en wil je deze niet nog eens doen, dan kun je ook alleen de cursus Praktijkgericht Hondenfokken volgen.

Startdata & vervolgdata van deze cursus

 • Start:
  | Aeres Training Centre Barneveld
  Vervolgdata
  Schrijf je in

Partners van Aeres Training Centre Barneveld