Van passie tot professional

Cursus - Vakbekwaam Houder van honden en katten

Let op deze cursus zit vol! Je kan je in schrijven voor de wachtlijst van deze cursus. 

Met het Vakbekwaamheidsbewijs honden en katten op zak, kun je aantonen dat je voldoet aan het 'Besluit Houders van Dieren'. Het halen van dit bewijs is vanaf juli 2014 verplicht voor iedereen die bedrijfsmatig met deze dieren werkt. 

Voor wie?

Voor mensen die willen gaan werken in de branche. Of die een eigen dierenpension, dierenasiel, kennel of cattery willen starten. Je hebt voor het volgen van deze opleiding geen (specifieke) vooropleiding nodig.

Verschil opleiding Ondernemer asiel, pension en kennel

Met de opleiding Ondernemer asiel, pension en kennel krijg je meer begeleiding en meer tijd om de stof onder de knie te krijgen. De opleiding duurt langer (10 dagen) en bevat meer praktijk dan Vakbekwaam Houder van honden en katten. Het tempo is wel hoog, maar rustiger dan bij Vakbekwaam Houder van honden en katten. Bij deze opleiding krijg je bovendien inzicht in het opzetten en runnen van een eigen pension.

Voor het maken van een juiste keuze raden wij aan bij de programma’s van beide cursussen te kijken. De cursus Vakbekwaam Houder van honden en katten bevat veel onderwerpen die je in zelfstudie moet doen en die niet in de les aan de orde komen. Bij de opleiding Ondernemer asiel, pension en kennel komen wel alle onderwerpen in de les aan de orde. Bij de opleiding wordt bovendien het onderdeel Bedrijfsvoering/PR gegeven. Met dit onderdeel vergaar je cruciale marketingkennis om je bedrijf onder de aandacht te brengen bij je potentiele klanten.

Beide cursussen leiden op voor het Vakbekwaamheidsbewijs honden en katten, waarbij je als resultaat het officiële certificaat ‘Besluit houder van honden en katten’ ontvangt.

Lesdagen, examen & zelfstudie

Deze cursus duurt 4 lesdagen en bevat diverse onderwerpen die verplicht zijn conform de wettelijke eisen. De lesdagen bevatten uitleg van de theorie en het oefenen van praktijkhandelingen. Een aantal onderwerpen moet in zelfstudie worden gedaan. Zie hiervoor het tabblad ‘Programma’.

In elke les komen zowel de theorie als de praktijk aan bod. De lesdagen zijn gemiddeld om de twee weken. Een deel van de cursus bestaat uit zelfstudie. De lesstof hiervoor is beschikbaar via onze online leeromgeving. Je kunt het lesmateriaal op elk gewenst moment bestuderen. Daarnaast kun je in de online leeromgeving proeftoetsen maken.

Aan de cursus Vakbekwaam Houder van honden en katten is een verplichte stage gekoppeld. Je loopt deze stage (160 uur) bij een erkend dierenasiel, pension en/of kennel/cattery. 

Erkenning en certificering

Ben je geslaagd, dan krijg je het vakbekwaamheidsbewijs voor het bedrijfsmatig houden van honden en katten. Je voldoet aan het Besluit houders van dieren dat per 1 juli 2014 wettelijk verplicht is. De cursus wordt gegeven op mbo-niveau 4.

Onderwerpen lesdagen

 • Wetskennis
 • Gedrag
 • Vachtverzorging
 • Gezondheidszorg
 • EHBO

Onderwerpen zelfstudie

 • Rassenkennis
 • Organisaties
 • Voeding
 • Anatomie
 • Fysiologie
 • Ziekteleer
 • Voortplanting
 • Erfelijkheidsleer
 • EHBO
 • Hygiëne
 • Huisvesting 

Stage

Voor de cursus Vakbekwaamheid Houder van honden en katten geldt een verplichte stage van 160 uur bij een erkend dierenasiel, pension en/of kennel/cattery. Hiervan dien je 80 uur werkervaring op te doen met katten en 80 uur met honden. Vanwege de combinatie hond/kat die in het wettelijk kwalificatiedossier is vastgelegd, dienen beide diersoorten tijdens de stage behandeld te worden. Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikt stage-adres. Onze ervaring leert dat het verstandig is ruim op tijd te starten met het zoeken naar een stageplaats. Je kunt via www.stagemarkt.nl op zoek naar een fijn en goed adres. We hebben een instructie gemaakt voor het zoeken op stagemarkt.nl, die kun je hier downloaden.

Vrijstelling

De stage is bedoeld voor het oefenen van praktijkhandelingen met de dieren en is tegelijkertijd een voorbereiding op het praktijkexamen. Mocht je al werkzaam zijn met de diersoort, dan is vrijstelling voor een deel of de totale stage mogelijk. 

Let op! Er is vrijstelling voor stage mogelijk. Check hiervoor de Veelgestelde vragen.

 


De startdatum is nog niet bekend. Laat je gegevens achter via onderstaande button en wij houden je op de hoogte.

Houd mij op de hoogte
Deel: fb twitter in printar

Open dag

Start dinsdag 19 maart

Schrijf je nu in!