Van passie tot professional

Paardenvoeding 2 - Voeding van het (gezonde) sportpaard

Met de basiskennis van Paardenvoeding 1 op zak, kun je door met deze ‘live’ cursus in Barneveld. Op deze cursusdag staat de voeding van het (gezonde) sportpaard centraal. Ook deze leerstof staat op zichzelf, maar geeft je de noodzakelijke voorkennis als je door wilt met de volgende module: Paardenvoeding 3 en/of Paardenvoeding 4. 

Voor wie?

Je houdt je professioneel bezig met het voeren, houden, verzorgen en begeleiden van sportpaarden. Of je wilt/moet hierover professioneel advies kunnen geven. 

Resultaat

Na het volgen van deze cursus heb je veel kennis over voerstrategieën voor verschillende sportdisciplines. Op basis van deze basisprincipes kun je beter rantsoenen voor sportpaarden evalueren. Je leert deze principes ook toe te passen door gebruik te maken van een online rekenprogramma. Daarbij krijg je inzicht in enkele basisprincipes van de bewegingsfysiologie die gerelateerd zijn aan de voeding. Daarnaast leer je welke energiebronnen aangewend kunnen worden voor prestatie. Tot slot kom je meer te weten over de toepassingen van mineralen, vitaminen, elektrolyten en diverse supplementen.

Vooropleiding

Paardenvoeding 1 - Online basiscursus paardenvoeding

Kun je op basis van opleiding of ervaring aantonen dat je beschikt over voldoende kennis voor het samenstellen van het rantsoen op basis van het voedernormenboekje, dan is het mogelijk vrijstelling te krijgen van de basiscursus Paardenvoeding 1. 

Vervolg

Werk je in de paardenwereld en heb je deze cursus succesvol afgerond, dan kun je verder met:

Accreditatie

De cursus Paardenvoeding 2 is met 4 punten geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij dieren (NVFD).

Programma-inhoud

De cursus start met een inleiding met betrekking tot voeding en bewegingsfysiologie. Daarbij wordt ook gekeken naar verschillen en overeenkomsten tussen humaan sporters en sportpaarden. Ook wordt er dieper ingegaan op de vertering van koolhydraten. Daarnaast wordt behandeld of strategieën zoals bijvoorbeeld ‘glycogeen’ of elektrolyten laden bij het paard werkzaam zijn. Ook andere supplementen passeren de revue.

In deze cursus komt wederom het voedernormenboekje (CVB) aan bod. Daarnaast ga je zelf werken met een online rantsoenprogramma. Bovenstaande onderwerpen worden behandeld aan  de hand van presentaties afgewisseld met interactieve werkvormen. Daarnaast is ruimte voor je vragen en eigen inbreng.

Start: zaterdag 9 november 2019


Extra informatie

Deze cursus wordt aangeboden op hbo-niveau en heeft een sterkere theoretische insteek. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met, en wordt verzorgd door dr. ing. David van Doorn MSc, wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van de paardenvoeding met ruim 10 jaar werkervaring in de paardenvoedingsindustrie.

David van Doorn

'Als docent van een cursus kan ik vakkennis overdragen maar ook discussiëren met gemotiveerde professionals. Dat is inspirerend!'

Beroep

Equine Nutrition Consultant en docent

Vakgebied

Docent diervoeding en in het bijzonder de voeding van het paard.

Bijzonderheden

David is ook docent/onderzoeker paardenvoeding, verbonden aan de leerstoelgroep Voeding van het Departement Landbouwhuisdieren/Paard, Faculteit der Diegeneeskunde, Universiteit Utrecht.

Opleidingstraject paardenvoeding - hoe werkt het?

Paardenvoeding is een essentieel component binnen de verzorging van paarden. Het draagt bij aan de gezondheid en welzijn van het paard. Er bestaan echter veel mythes over paarden en hun voeding.

Wij bieden je in samenwerking met ANIVADO, vertegenwoordigt door Dr. ing David van Doorn MSc, een aantal cursussen op het gebied van de paardenvoeding. Deze cursussen gaan verder dan de vraag moet ik “meer” of “minder” voeren of is dit voedermiddel “goed” of “ slecht” voor mijn paard.

De cursussen zijn zo opgezet dat je je kennis en vaardigheden kunt “stapelen” en kunt doorstromen naar verdiepende cursussen. Na de Online basiscursus paardenvoeding, die je zelfstandig online dient te volgen op het ANIVADO educatieplatform, kun je je inschrijven voor de “Live” cursussen bij ons. Hieronder zie je een diagram van de cursusflow van de cursussen paardenvoeding. 

Voor wie zijn deze cursussen?

De Basiscursus paardenvoeding is gericht op degene die zowel een theoretische verdieping als praktische vaardigheden wil ontwikkelen met betrekking tot de paardenvoeding.  

Paardenvoeding 1 - Online basiscursus paardenvoeding is een op zich staande cursus maar is verplicht om de live cursussen bij ons in Barneveld te kunnen volgen. Deze cursussen zijn ontwikkeld voor professionals binnen de paardenwereld en worden op hbo-niveau gegeven.  

Waarom moet ik eerst een online cursus volgen?

De Online basiscursus paardenvoeding kan gevolgd worden door personen met verschillende achtergronden. De vooropleiding, kennis, ervaring en rekenvaardigheden kan daarom tussen cursisten verschillen. In de basiscursus leer je werken met een deel van het CVB tabellenboek maar ook met een online rantsoenprogramma. We gebruiken deze tools om rantsoenen voor paarden te formuleren en te evalueren.

Om deze vaardigheden toe te kunnen passen gaan we ook in op de theoretische concepten van de paardenvoeding. In de “Live” cursussen (paardenvoeding 1, 2, 3 en 4) dien je over deze kennis en vaardigheden te beschikken. Dit zorgt ervoor dat alle cursisten een gelijke basis hebben waardoor we snel praktisch aan de slag kunnen in de vervolgcursussen. De Online basiscursus paardenvoeding maakt het mogelijk om in je eigen tempo deze cursus af te ronden en te oefenen. Je kunt dan ook makkelijker een aansluiting met een vervolgcursus plannen.  

Is vrijstelling voor de basiscursus mogelijk?

In de Basiscursus zijn verplichte onderdelen, voorbereidingen en vaardigheden opgenomen die noodzakelijk zijn voor het volgen van de vervolgcursussen, met name m.b.t. Paaredenvoeding 2 - Voeding van het (sport)paard. Heb je gewerkt met een CVB tabellenboek van voor 2013 dan kunnen wij geen vrijstelling verlenen. Ook een opleiding aan de agrarische hogeschool is helaas onvoldoende om vrijstelling te krijgen.

Wanneer je wel graag een verzoek wilt doen voor vrijstelling voor de Online basiscursus paardenvoeding dan verzoeken wij je uitgebreide informatie m.b.t. je opleiding of specifieke ervaring/kennis door te geven zodat de cursusleider deze kan beoordelen.


Inschrijven
Deel: fb twitter in printar
Gratis magazine

Gratis magazine

HBVB

Vraag aan

Vraag aan

Deelbrochure Hippische Sector

Open dag

vrijdag 15 november en zaterdag 16 november

Schrijf je nu in!