Van passie tot professional

Module 2: Dierentrainer

Voor wie?

De opleiding tot Dierentrainer en deze 1e module Assistent Dierentrainer is uitermate geschikt voor mensen die al in de dierensector werkzaam zijn. Hierbij denken we aan dierentuinverzorgers, proefdierenverzorgers, asielmedewerkers, verzorgers van kinderboerderij dieren, paraveterinairen, dierenartsen maar ook dierentrainers van de Marechaussee en de Nationale Politie. 

Door de laagdrempeligheid van de manier van lesgeven is deze opleiding ook zeker geschikt voor mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in het trainen van dieren, zich willen omscholen tot Dierentrainer of de kneepjes van het vak willen leren en/of leiding willen geven aan een team (Hoofdtrainer). Het is niet noodzakelijk voorkennis te hebben! Kennis van de Engelse taal is een voordeel maar geen pré.
 
Dus voor iedereen die:
 • Thuis dieren heeft en het leuk vindt deze te gaan trainen.
 • Geïnteresseerd is in diergedrag en hoe dieren leren.
 • Zijn banenkans binnen de diersector wil vergroten.
 • Al werkzaam is in de dierensector en zijn/haar kennis wil vergroten.
 • De ambitie heeft Dierentrainer te worden.
 • Zijn skills wil verbeteren in zijn vak als Dierentrainer.
 • Finetuning wil in het vak en/of een betere leidinggevende wil zijn voor zijn team door het vergaren van gedegen kennis over het vak diertraining.

Resultaat

Na het volgen van Module 1: Assistent Dierentrainer kun je vervolgens de stap maken om Dierentrainer te worden door Module 2 te volgen. Deze module bestaat uit 8 lesdagen. Hierin bouwen we voort op Module 1 en leren we over hoe en waarom dieren agressie inzetten en hoe we daarmee moeten omgaan. We krijgen te maken met gedragsmanagement, verfijnen onze trainingsmethodieken en leren o.a. over het inzetten van verrijkingsmiddelen. Ook in deze module hebben we weer een dag ingepland voor een bezoek aan een dierentuin of enig andere dierinstelling. Op de laatste lesdag van Module 2 doe je een theorie-examen en daarnaast verzorg je een korte presentatie over een training die je opgezet hebt met je dier(en) in tweetallen. Hiermee haal je je certificaat als Dierentrainer.

Na het volgen van deze module kun je:
 • Een trainingsplan opstellen
 • Kun je een trainingsplan bijstellen op verloop en het individuele dier
 • De communicatie van geiten herkennen
 • Kun je conclusies trekken uit het waargenomen gedrag

En heb je kennis:

 • Van probleemgedrag en abnormaal gedrag
 • Over intelligentie en emotie bij dieren
 • Over communicatie bij geiten

Lesdagen & excursie

Iedere module leidt op tot een bepaald niveau. Vanuit dat niveau zijn de lessen op maat gesneden. Elke module omvat 8 lesdagen en worden veelal op de vrijdagen gegeven. Iedere module sluit af met een theorietoets, waarbij Module 2 (Dierentrainer) en Module 3 (Hoofdtrainer) ook een praktijktoets bevatten. Alle modules zijn los te volgen maar aangeraden wordt deze aansluitend te volgen indien je verder wilt groeien. Er wordt in klein groepsverband lesgegeven waarbij ruimschoots aandacht gegeven wordt aan de persoonlijke groei van de cursist.

Ondanks de laagdrempeligheid van instappen waardoor deze opleiding geschikt is voor iedereen en geen voorkennis vraagt, vragen we wel inzet van de cursist daar het een volwaardige opleiding tot Professioneel Dierentrainer betreft. Mocht je wel voorkennis hebben is het op basis hiervan mogelijk vrijstelling te krijgen voor 1 of meerdere modules.

Er zijn een aantal praktijkdagen op locatie ingepland, te weten:

 • Module 1 Assistent Dierentrainer: Dolfinarium Harderwijk. Hierbij gaan we de kneepjes van het vak afkijken bij zeezoogdieren en hun trainers.
 • Module 2 Dierentrainer: Ouwehands Dierenpark. Hierbij gaan we meekijken achter de schermen met olifantenverzorgers en andere diertrainers en leren we alles over hun vak als dierentrainer van dierentuindieren.
 • Module 3 Hoofdtrainer: Kennismaken met het trainen van (roof)vogels en uilen. Een workshop op locatie in Barneveld door de ervaren en gedreven valkenier Martin Doderer van het bedrijf Birdlive, welke ook Happy Wings onder zijn hoede heeft. Een organisatie die zich vooral bezighoudt met zieke en terminale patiënten, oude van dagen en kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking.

Alle bezoeken zijn gericht op dieren onder menselijke zorg, gehouden op verantwoorde wijze, welke hun welzijn waarborgt door gebruik te maken van training als verrijking. Je komt veel meer te weten over de achtergronden van deze dierentrainers en hun dieren en over hoe deze gehuisvest en getraind worden. Dit alles op een positieve manier, dus door middel van belonen en niet door straffen.

Vooropleiding

Module 1: Assistent Dierentrainer

Vervolg

Module 3: Hoofdtrainer

 

 

 

Dag 1

Ochtend

 • Trainingsstappenplan maken
 • Huiswerkopdracht uitleg
 • Communicatie geit (houding en gedrag)

Middag

 • trainen met de geiten

Dag 2

Ochtend

 • Intelligentie/emotie

Middag

 • Trainen met de geiten

Dag 3

 • Excursie Ouwehand

Dag 4

Ochtend

 • Probleemgedrag  vs Abnormaal gedrag 

Middag

 • Evalueren huiswerkopdracht film trainingsfilmpje

Dag 5

Ochtend

 • Communicatie\

Middag

 • Trainen bij de konijnen en geiten

Dag 6

Ochtend

 • Gedragsmanagement

Middag

 • Trainen bij de konijnen-geiten

Dag 7

Ochtend

 • Gedragsproblemen en verrijking

Middag

 • Trainen bij de konijnen en geiten

Dag 8

 • Examen

 

 

 

Het gedrag van dieren spreekt al eeuwenlang tot ieders verbeelding. Het trainen van dieren ook. Maar om dieren echt goed te kunnen trainen is kennis en inzicht in diergedrag (ethologie) van groot belang waarbij de verschillende leerprocessen een cruciale rol spelen in het vak als dierentrainer.

Hierbij is het heel belangrijk dat je snapt hoe en waarom een dier reageert en hoe jij als trainer hier op een positieve manier invloed op kan uitoefenen.

Daarom deze professionele opleiding, gebaseerd op leerprincipes, volgens de laatste methodieken en wetenschappelijk onderbouwde trainingstechnieken. Daarnaast wordt je in deze opleiding geleerd te werken met dieren middels de positieve trainingsmethode.

Het niveau van de opleiding is MBO+ en de lessen worden veelal gegeven door hoofddocent en ontwikkelaar van de opleiding Toinny Lukken van Zoo Animal Consultancy. Zij is een ervaren, bekende dierentrainer / docent / gedragstherapeut en op het gebied van diergedrag en diertraining al ruim 35 jaar in het vak als zodanig werkzaam.

Per module wordt er aandacht besteed aan de vele facetten die je moet beheersen als dierentrainer. Een greep hieruit: hoe ontstaat gedrag, hoe leren dieren, hoe maak ik een trainingsstappenplan, hoe gebruik ik de clicker, hoe zet ik de verschillende trainingsmethodieken in, hoe ga ik om met agressie, angst en stress, conflictgedrag, hoe beheers ik gedragsmanagement, hoe communiceer ik, wat zijn mijn leerstijlen, welke kwaliteiten heb ik en hoe bouw ik deze uit, hebben dieren emotie en hoe intelligent zijn ze, hoe signaleer ik gedragsproblematiek en hoe los ik deze op middels eenvoudige therapiemethoden, hoe werkt ethiek bij dieren, hoe verhoog ik hun welzijn, hoe zet ik verrijkingsmiddelen in, hoe train je dierentuindieren en nog veel meer! Het doel is dat je met je opgedane kennis en ervaring na deze opleiding, met elk dier aan de slag kunt gaan.

Deze opleiding biedt je de mogelijkheid om een professioneel dierentrainer te worden!

De opleiding tot Dierentrainer bestaat uit 3 modules die, losstaand van elkaar ieder een volwaardige afronding hebben. Er is een goede mix tussen theorie en praktijk. Aeres Training Center Barneveld heeft de beschikking over een gedegen leslocatie, goede faciliteiten op het gebied van de uitvoering van het praktische gedeelte en vele diersoorten waarmee getraind mag worden. Denk hierbij aan katten, knaagdieren, konijnen, ratten, muizen, kippen, geiten etc.

Iedere module wordt met een theorie- en praktijktoets afgesloten, waarna je een certificaat kunt behalen al naar gelang de modules die je gevolgd hebt.

Module 1 Assistent Dierentrainer

Module 1 leid je op tot Assistent Dierentrainer. Deze opleiding bestaat uit 8 lesdagen. Hierin maak je kennis met de ethologie en al haar facetten. Je leert omgaan met hoe dieren leren en de eerste stappen te zetten naar het werken volgens een trainingsstappenplan. Het inzetten van de clicker tijdens de trainingen behoort tot de basisprincipes van dieren trainen en het herkennen van angst en stress signalen is heel belangrijk in deze module. Tijdens deze opleiding hebben we een dag ingepland voor een bezoek aan een dierentuin of enig andere dierinstelling. Op de laatste lesdag van Module 1 doe je een theorie-examen en haal je daarmee je certificaat als Assistent Dierentrainer.

 Module 2 Dierentrainer

Vervolgens kun je de stap maken om Dierentrainer te worden door Module 2 te volgen. Dee opleiding bestaat uit 8 lesdagen. Hierin bouwen we voort op Module 1 en leren we over hoe en waarom dieren agressie inzetten en hoe we daarmee moeten omgaan. We krijgen te maken met gedragsmanagement, verfijnen onze trainingsmethodieken en leren o.a. over het inzetten van verrijkingsmiddelen. Ook in deze module hebben we weer een dag ingepland voor een bezoek aan een dierentuin of enig andere dierinstelling. Op de laatste lesdag van Module 2 doe je een theorie-examen en daarnaast verzorg je een korte presentatie over een training die je opgezet hebt met je dier(en) in tweetallen. Hiermee haal je je certificaat als Dierentrainer.

Module 3 Hoofdtrainer

In deze laatste en tevens ook meest pittige Module 3 leer je, naast het trainen van dieren, ook vooral veel over jezelf. Je wordt opgeleid tot Hoofdtrainer. Je leert de kneepjes van het vak over leidinggeven aan een team dierenverzorgers/trainers en de valkuilen herkennen van gedragsproblematiek bij dieren. Ethologische oplossingen bedenken, gebaseerd op de leerprincipes is een pré in deze opleiding. Hierbij is het herkennen van probleemgedrag en het inzetten van eenvoudige therapiemethoden een onderdeel, naast een stuk ethiek, welzijn en verrijking. Daarnaast loop je, tijdens deze module, een stage van minimaal 240 uur. Hier krijg je maximaal 1 jaar de tijd voor. Nadat je je stage hebt afgerond kun je je inschrijven voor het examen. Dit bestaat uit een theorie gedeelte en een individuele presentatie over alle dieren die je getraind hebt, inclusief je stage ervaringen. 

Voor wie?

De opleiding is uitermate geschikt voor mensen die al in de dierensector werkzaam zijn. Hierbij denken we aan dierentuinverzorgers, proefdierenverzorgers, asielmedewerkers, verzorgers van kinderboerderij dieren, paraveterinairen, dierenartsen maar ook dierentrainers van de Marechaussee en de Nationale Politie.

Door de laagdrempeligheid van de manier van lesgeven is deze opleiding ook zeker geschikt voor mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in het trainen van dieren, zich willen omscholen tot Dierentrainer of de kneepjes van het vak willen leren en/of leiding willen geven aan een team (Hoofdtrainer). Het is niet noodzakelijk voorkennis te hebben! Kennis van de Engelse taal is een voordeel maar geen pré.

Dus voor iedereen die:

 • Thuis dieren heeft en het leuk vindt deze te gaan trainen.
 • Geïnteresseerd is in diergedrag en hoe dieren leren.
 • Zijn banenkans binnen de diersector wil vergroten.
 • Al werkzaam is in de dierensector en zijn/haar kennis wil vergroten.
 • De ambitie heeft Dierentrainer te worden.
 • Zijn skills wil verbeteren in zijn vak als Dierentrainer.
 • Finetuning wil in het vak en/of een betere leidinggevende wil zijn voor zijn team door het vergaren van gedegen kennis over het vak diertraining.
 • Etc…

Resultaat

Je werkt binnen de 3 Modules aan de volgende kennis en vaardigheden:

 Kennis 

 • Het ontstaan van diergedrag
 • Hoe dieren leren (leerprincipes o.a. klassieke en operante conditionering)
 • Het inzetten van de clicker
 • Wetenschappelijke onderbouwde trainingstechnieken
 • Het inzetten van positieve trainingsmethoden op basis van belonen voor gewenst gedrag
 • Het opzetten van een trainingsstappenplan
 • Agressie, angst, stress, inzetten van verrijkingsmiddelen
 • Ethiek van en welzijn over dieren
 • Persoonlijke ontwikkeling (communicatie, kwaliteiten, leerstijlen)
 • Gedragsmanagement
 • Emotie en intelligentie bij dieren
 • Gedragsproblematiek en eenvoudige therapeutische oplossingen

Vaardigheden

 • Kan de leerprincipes toepassen
 • Kan werken met een clicker
 • Kan op het juiste moment gedrag conditioneren door het inzetten van het beloningssystteem
 • Kan een trainingstappenplan opstellen en kan deze bijstellen op verloop en individu
 • Kan de communicatie van meerdere diersoorten herkennen
 • Kan de juiste conclusies trekken uit het waargenomen gedrag
 • Kan het verloop van een training sturen in de gewenste richting
 • Weet agressie goed in te schatten en, indien nodig, te voorkomen
 • Herkent de stresssignalen
 • Kan op de juiste manier verrijkingsmiddelen inzetten en toepasbaar maken
 • Kan gedrag juist interpreteren
 • Kan welzijn verhogend trainen
 • Is in staat om zijn team beter aan te sturen
 • Kan gedragsproblemen goed inschatten en de juiste therapiemethoden in te zetten.

Lesdagen & excursies

Lesdagen

Iedere module leidt op tot een bepaald niveau. Vanuit dat niveau zijn de lessen op maat gesneden. Elke module omvat 8 lesdagen en worden veelal op de vrijdagen gegeven. Iedere module sluit af met een theorietoets, waarbij Module 2 (Dierentrainer) en Module 3 (Hoofdtrainer) ook een praktijktoets bevatten. Alle modules zijn los te volgen maar aangeraden wordt deze aansluitend te volgen indien je verder wilt groeien. Er wordt in klein groepsverband lesgegeven waarbij ruimschoots aandacht gegeven wordt aan de persoonlijke groei van de cursist.

Ondanks de laagdrempeligheid van instappen waardoor deze opleiding geschikt is voor iedereen en geen voorkennis vraagt, vragen we wel inzet van de cursist daar het een volwaardige opleiding tot Professioneel Dierentrainer betreft. Mocht je wel voorkennis hebben is het op basis hiervan mogelijk vrijstelling te krijgen voor 1 of meerdere modules.

Excursies

Er zijn een aantal praktijkdagen op locatie ingepland, te weten:

Module 1 Assistent Dierentrainer: Dolfinarium Harderwijk. Hierbij gaan we de kneepjes van het vak afkijken bij zeezoogdieren en hun trainers.

Module 2 Dierentrainer: Ouwehands Dierenpark. Hierbij gaan we meekijken achter de schermen met olifantenverzorgers en andere diertrainers en leren we alles over hun vak als dierentrainer van dierentuindieren.

Module 3 Hoofdtrainer: Kennismaken met het trainen van (roof)vogels en uilen. Een workshop op locatie in Barneveld door de ervaren en gedreven valkenier Martin Doderer van het bedrijf Birdlive, welke ook Happy Wings onder zijn hoede heeft. Een organisatie die zich vooral bezighoudt met zieke en terminale patiënten, oude van dagen en kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking.

Alle bezoeken zijn gericht op dieren onder menselijke zorg, gehouden op verantwoorde wijze, welke hun welzijn waarborgt door gebruik te maken van training als verrijking. Je komt veel meer te weten over de achtergronden van deze dierentrainers en hun dieren en over hoe deze gehuisvest en getraind worden. Dit alles op een positieve manier, dus door middel van belonen en niet door straffen.

Stage

Bij Module 3 is het noodzakelijk een stage te lopen van 240 uur. Dit kan in iedere willekeurige dierentuin/kinderboerderij/proefdiercentrum/dierenasiel maar is ook mogelijk op de locatie waar je werkzaam bent. Hiervoor krijg je maximaal 1 jaar de tijd. Binnen dat jaar moet je je stage hebben afgerond en kun je je inschrijven voor het examen.

Incompany trainingen

Het is altijd mogelijk te kiezen voor een Incompany training. Voor meer informatie raden we u aan contact op te nemen met Aeres Training Center, daar deze op maat gemaakt zullen worden en we de wens en eis van u kunnen afstemmen op onze kennis en kunde.

Deel: fb twitter in printar
Opendagen

Open dag!

zaterdag 10 maart

Meld je nu aan!