Van passie tot professional

Academische rijkunst

Train je paard vanaf de grond tot een fijn rijpaard

Wil je, naast het rijden, je paard verbeteren? Met de jaaropleiding Academische rijkunst train je je paard vanaf de grond tot een fijn rijpaard. Grondwerk, werk aan de hand, longeren en ook het rijden (optioneel) komen allemaal aan bod. De nadruk van de opleiding ligt op het werken vanaf de grond. 

De jaaropleiding is ontwikkeld door Greetje Hakvoort, Ridder in de Academische Rijkunst en oprichtster van de Human & Horse Academy. De opleiding heeft als doel het duurzaam omgaan met paarden zodat het paard zijn beste unieke zelf kan worden. Ieder paard is op zijn mooist als hij dressuurwerk toont, met expressie, balans, harmonie en gemak. In deze opleiding leer je de oefeningen aan die je als personal trainer nodig hebt om je paard de juiste bespiering symmetrisch te laten ontwikkelen. Deze methode is ontwikkeld en bedoeld om de paarden te leren hun lichaam op een goede manier te gebruiken.

Je leert je paard beter te begrijpen en met hem te communiceren. Indien je met je paard rijdt, ga je merken dat je paard de oefeningen niet alleen beter begrijpt maar ook beter kan uitvoeren. Bovendien neem je alles wat je hebt geleerd op de grond mee in het zadel. Zo worden de hulpen steeds kleiner en zal de samenwerking tussen ruiter en paard verbeteren. Door vertrouwen, liefde en respect bouw jij aan de connectie met het paard om deze bijzondere samenwerking te laten ontstaan. Je kunt de ervaring van de opleiding meenemen naar huis om vervolgens je eigen 'onervaren' paard te beleren. Tijdens de opleiding gaan we ook een uitstap maken naar de Human & Horse Academy, waar je kennis kunt maken met Greetje Hakvoort en haar paarden. Greetje zal je met haar schoolpaarden laten zien waar je als eindresultaat naartoe aan het werken bent.

Voor wie?

Deze Academische rijkunst-opleiding is voor iedereen die zijn paard beter wil trainen. Het is een discipline onafhankelijke training. Of je nu graag dressuur rijdt, springt of recreatief erop uit trekt, deze opleiding is voor iedereen die een personal trainer wil worden voor zijn paard. De cursus is dus ook geschikt voor liefhebbers die niet kunnen of willen rijden, maar wel willen leren om een paard vanaf de grond te trainen. Ook kleine paardjes (zoals shetlanders) hebben veel baat en plezier bij deze manier van trainen.

Voor de rijdende cursisten wordt een aantal keren gewerkt op het paard (indien gewenst). Tijdens deze lesdagen wordt gekeken naar de samenwerking, de timing, de houding en de zit (bare back pad). Daarnaast wordt aandacht besteed aan het volgen van de beweging en het beïnvloeden van die beweging (zijgangen, verzameling).

De docent

Ellen Fuld is gediplomeerd HH instructeur opgeleid door Greetje Hakvoort. Greetje Hakvoort volgde de opleiding Academic Art of Riding bij Bent Branderup. Zij heeft haar sporen verdiend en is zelfs Ridder in de Academische Rijkunst.

Greetje over de opleiding: "De opleiding Academische rijkunst begint echt vanaf de basis. Doordat cursisten rouleren op verschillende paarden (als je dat wilt); zien, voelen en ervaren ze meer." “Mijn doel is om duurzaam omgaan met paarden tot gemeengoed te maken. Dat is hetgeen waar ik iedere dag mee bezig ben. Mensen en paarden helpen om zich goed te voelen, er goed uit te zien en ook meer uit het leven met paarden te halen. Ruiters van alle niveaus kunnen zo kennismaken met oefeningen, maar leren bovenal ‘voelen’.”

Ellen over de opleiding: "Onafhankelijk welke discipline je beoefent, is het een trainingsmethode om je paard fysiek en mentaal verder te ontwikkelen. De paarden worden erg soepel en sterk en daarnaast is het een leuke en mooie afwisseling in de training. Ik heb dit proces met mijn paard Zing (PRE) ervaren die daar nu soepel en sterk van is geworden. De training draait om een verfijnde communicatie om zonder stress aan het lichaam van het paard te kunnen werken. Graag wil ik liefhebbers in ditzelfde proces meenemen.”

Ellen Fuld wordt geassisteerd door Conny Versendaal, tevens gediplomeerd HH instructeur. Conny beoefent al sinds 2011 deze manier van trainen met haar Friese ruin Jitse. Ellen en Conny dragen de HH methode van de Academische rijkunst met liefde en plezier uit naar iedereen die op zoek is om het beste uit zichzelf en uit zijn paard te halen.

Lesdagen en resultaat

De opleiding academische rijkunst bestaat uit 12 lesdagen, waarin de nadruk ligt op het aanleren van de basiscommunicatie, de technieken en het kennismaken met de Academische Rijkunst.

Onderwerpen

 • Anatomie en biomechanica
 • Grondwerk (voor het paard)
 • Werk aan de hand (naast het paard)
 • Longeren
 • Rijden (optioneel)

 

Start: vrijdag 20 september 2019

Vervolgdagen:

 • vrijdag 11 oktober 2019
 • vrijdag 8 november 2019
 • vrijdag 13 december 2019
 • vrijdag 10 januari 2020
 • vrijdag 24 januari 2020
 • vrijdag 6 maart 2020
 • vrijdag 3 april 2020
 • vrijdag 17 april 2020
 • vrijdag 8 mei 2020
 • vrijdag 29 mei 2020
 • vrijdag 19 juni 2020

Benodigdheden

 • Kaptoom (zonder metaal)
 • Aanwijsstok (twijgje)
 • Longe
 • Teugels rijden: vrije keuze

Extra informatie

Je hoeft geen eigen paard mee te nemen om de opleiding te volgen, gebruik van een paard van het Aeres Hippisch Centrum zit bij de cursusprijs inbegrepen. De cursusprijs is exclusief eventuele kosten voor stalling van je eigen paard (indien je die mee wil nemen).

Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.


Inschrijven
Deel: fb twitter in printar
Gratis magazine

Gratis magazine

HBVB

Vraag aan

Vraag aan

Deelbrochure Hippische Sector

Open dag

vrijdag 15 november en zaterdag 16 november

Schrijf je nu in!