Van passie tot professional

Academische rijkunst

Train je paard op- en vanaf de grond tot een fijn rijpaard

Academische rijkunst is een succesvolle bewezen trainingsmethode om op een ontspannen, leuke wijze (top)prestaties te behalen. Wil je, buiten het rijden of longeren, je paard verbeteren? Met de jaaropleiding Academische rijkunst train je je paard op- en vanaf de grond tot een fijn rijpaard. Rechtrichten, handwerk, longeren maar ook het rijden (als jij dat wilt, hoeft niet) komen allemaal aan bod.

Je leert je paard beter te begrijpen en het paard begrijpt jou beter. Een oncontroleerbaar paard is funest voor de dagelijkse behoefte die het dier nodig heeft en de samenwerking met jou, zowel in de omgang met jou en het rijden. 

Met de Academische rijkunst train en school je je paard in wendbaarheid, kracht, gehoorzaamheid, verzameling. Door oefeningen uit de Academische rijkunst wordt het paard sterker en kan je hem optrainen om uiteindelijk de oefeningen onder het zadel te laten uitvoeren. Het paard begrijpt wat je bedoelt en van hem verwacht omdat je het hem op de grond al hebt aangeleerd.

Docent Greetje Hakvoort over de herkomst:

'Harmonie tussen ruiter en paard is al eeuwen het ideaal en het middel om tot grote prestaties te komen. Vroeger was harmonie tussen paard en ruiter onontbeerlijk en was een wendbaar, buigzaam en gehoorzaam paard van levensbelang. Belandde je met een op hol geslagen paard in vijandelijk gebied, dan kostte je dat je leven. Daarom werd het paard goed en zorgvuldig getraind om in oorlogen en krijgstochten, als een centaur, verzameld op de achterhand snelle manoeuvres te kunnen maken.

Rond en vanaf 1700 werd de academische rijkunst ook als kunst beoefend. Alle mensen leefden in die tijd als ruiter en de paarden werden gebruikt om te voldoen aan de dagelijkse behoeften. Ze werden gebruikt om te reizen, jagen en werden met de juiste principes ook getraind. In die tijd was een oncontroleerbaar paard funest. Een paard werd dus ook getraind op duurzaamheid en gehoorzaamheid en moest een heel leven meegaan. Hij werd dus niet overvraagd, maar geleidelijk met rijkunst getraind om in zijn taken te voorzien.'

Voor wie?

Het individuele karakter van deze rijkunst-opleiding maakt dat deze voor iedereen geschikt is die zich wil verdiepen in deze unieke trainingsmethode voor ruiter en paard. Voorafgaand aan de opleiding sturen wij je een aantal vragen waardoor de opleiding afgestemd wordt een ieders individuele wensen en je de juiste passende begeleiding ontvangt.

Unieke ervaring: zelf werken met hooggeschoolde paarden tijdens de opleiding

Je hoeft geen eigen paard te hebben om deel te nemen aan de opleiding Academische rijkunst. In Barneveld gebruiken we voor deze opleiding de 'schoolpaarden'. Zo is het mogelijk om deze opleiding te volgen, ook als je geen eigen paard tot je beschikking hebt. Greetje Hakvoort neemt bovendien haar eigen geschoolde paarden mee. Tijdens de opleiding heb je de mogelijkheid om met deze Hooggeschoolde paarden te trainen. Een unieke ervaring. Zo leer je wat het eindresultaat is zodat je deze ervaring kunt meenemen tijdens jouw opleidingstraject met je eigen 'onervaren' paard.

De docent

Ellen Fuld is gediplomeerd instructeur van de Academische rijkunst. Ellen gaat in samenwerking met Greetje de opleiding verzorgen. Greetje Hakvoort van Human & Horse Academy volgde de opleiding Academic Art of Riding bij Bent Branderup. Zij heeft haar sporen verdiend en is zelfs Ridder in de Academische Rijkunst. Greetje heeft als doel duurzaam omgaan met paarden tot gemeengoed te maken. Dagelijks is zij dan ook bezig met het opleiden van ruiter en paard. Zodat zowel mens als paard zich goed voelt, er goed uitziet en de paardeneigenaar meer uit het leven met paarden kan halen.

Ellen over de opleiding."Onafhankelijk welke discipline je beoefent, is het een trainingsmethode om je paard fysiek en mentaal verder te ontwikkelen. De paarden worden erg soepel en sterk en daarnaast is het een leuke en mooie afwisseling in de training.

Greetje over de opleiding: "De opleiding Academische rijkunst begint echt vanaf de basis. Doordat cursisten rouleren op verschillende paarden (als je dat wilt); zien, voelen en ervaren ze meer. Daarbij worden ook regelmatig mijn geschoolde paarden ingezet om het gevoel van de oefeningen nog meer over te dragen."

Lesdagen en resultaat

De opleiding academische rijkunst bestaat uit 12 lesdagen, waarin de nadruk ligt op het aanleren van de basiscommunicatie, de technieken en het kennismaken met de Academische Rijkunst.

Onderwerpen

 • Rechtrichten
 • Grondwerk 
 • Handwerk
 • Longeren
 • Rijden (optioneel)

Tijdens de cursus wordt onderscheid gemaakt tussen de aanleerfase en de work-out fase. In de aanleerfase gaan jij en je paard werken aan de basiscommunicatie. Terwijl je hieraan werkt, leer je het paard spelenderwijs de dressuurzijgangen en de balans. Die basiscommunicatie, de zijgangen en de balans zijn nodig in de work-out fase. Hierin ga je werken aan de kwaliteit van de oefeningen en leer je te spelen met balans, impuls en verzameling.

De nadruk van de opleiding ligt op het werken vanaf de grond. Dit is de beste manier gebleken, omdat je veel tijd moet besteden aan de communicatie en de aanleerfase (oefeningen). De cursus is dus ook geschikt voor liefhebbers die niet kunnen of willen rijden, maar wel willen leren een paard vanaf de grond te trainen.

Voor de rijdende cursisten wordt een aantal keren gewerkt op het paard. Tijdens deze lesdagen wordt gekeken naar de samenwerking, de timing, de houding en de zit (bare back pad). Daarnaast wordt aandacht besteed aan het volgen van de beweging en het beïnvloeden van die beweging (zijgangen, verzameling).

 

Start: vrijdag 20 september 2019

Vervolgdagen:

 • vrijdag 11 oktober 2019
 • vrijdag 8 november 2019
 • vrijdag 13 december 2019
 • vrijdag 10 januari 2020
 • vrijdag 31 januari 2020
 • vrijdag 21 februari 2020
 • vrijdag 13 maart 2020
 • vrijdag 3 april 2020
 • vrijdag 17 april 2020
 • vrijdag 8 mei 2020
 • vrijdag 29 mei 2020

Benodigdheden

 • Kaptoom (zonder metaal)
 • Aanwijsstok (twijgje)
 • Longe
 • Teugels rijden: vrije keuze

Extra informatie

De cursusprijs is exclusief eventuele kosten voor stalling van je eigen paard (indien je die meebrengt).

Voorafgaand aan de opleiding academische rijkunst vragen wij jou je motivatie en verwachtingen voor het volgen van deze opleiding op 'papier' te zetten. Waar wil jij specifiek mee aan de slag? Wat wil je verbeteren? Wat wil je leren? Tegen welke problemen loop je nu aan? Met deze informatie kunnen we de opleiding zo insteken dat aan ieders individuele belang wordt gedacht.


Inschrijven
Deel: fb twitter in printar
Gratis magazine

Gratis magazine

HBVB

Vraag aan

Vraag aan

Deelbrochure Hippische Sector

Open dag

Start zaterdag 16 november

Schrijf je nu in!